logo

Műsorújság

Rendkívüli

Törökország lezárta a tengerszorosokat a hadihajók előtt; fegyver nem haladhat át Magyarországon; megkezdődtek a béketárgyalások – Kövesse nálunk az ukrán válság eseményeit!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritkán látott képekkel emlékezünk Oszter Sándorra

| Szerző: hirado.hu
Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész 73 éves korában, szívinfarktusban hunyt el. Sokoldalú színész volt, hírnevét a Rózsa Sándor-sorozat címszerepe alapozta meg.

Halálhírét felesége, Donatella Failoni tudatta közösségi oldalán. Lánya, Oszter Alexandra azt írta, hogy édesapja az élet színskáláján mindent megmutatott neki és tudja, hogy mindig vele lesz.

Oszter Sándor 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, első munkahelye a Vígszínház volt, 1978-tól a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja volt. 1990-től szabadfoglalkozású művészként dolgozott.

Sokoldalú színész volt, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt hitelesen formált meg. Játszotta Balázst (Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Othellót (Shakespeare), a Királyt (Anouilh: Becket), Saint-Juste-öt (Büchner: Danton halála), Caesart (Shakespeare: Antonius és Cleopatra).

Számos filmben is játszott, hírnevét a Magyar Televízió 12 részes Rózsa Sándor-sorozatának címszerepe alapozta meg. Láthattuk többek közt a Kitörés (1970), a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1978), 80 huszár (1978), a Jób lázadása (1983), a Vadon (1988) és az Argó (2004) című filmekben, valamint az Ida regénye, a Lili bárónő, a Gyere hozzám feleségül és az Éjjeli menedékhely című tévéjátékokban.

Markánsan férfias hangját a szinkronstúdióban is kamatoztatta. Az elmúlt másfél évtizedet azonban elsősorban vállalkozásainak, valamint hobbijának, a vadászatnak szentelte.
Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban lett érdemes művész. 1972-ben a San Remó-i filmfesztiválon ő kapta a legjobb férfi alakítás díját a Kitörésben nyújtott játékáért. 2013-ban Kossuth-díjat kapott sokoldalú, stílus- és műfajgazdag művészi munkásságáért, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt kiváló jellemábrázoló képességgel emlékezetesen megformáló, maradandó élményt nyújtó pályafutása elismeréseként. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

„Isten veled, Betyárkirály! Nyugodj békében! ” – búcsúzott közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.


A Rózsa Sándor című film forgatásán 1970-ben ( Fotó: Nemzeti Fotótár)
Főiskolai hallgatóként Rózsa Sándor szerepében, Huszár László Bak Józsi és Cserhalmi György Veszelka Imre szerepében játszik a Rózsa Sándorról készülő televíziós filmsorozat egyik jelenetében. (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Balázs Béla Az utolsó nap című művéből készülő tévéjáték forgatásán 1979-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)
F. Tóthként Tábori Nórával Mária szerepében a Nagyvizit című tv-film egyik jelenetében 1981-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)
A 4. esküdt szerepében Reginald Rose Tizenkét dühös ember című művének próbáján a Nemzeti Színházban 1985-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Attila szerepében Háy Gyula Attila éjszakái című történelmi drámájában a Gyulai Várszínházban 1986-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című színműben 2002-ben. MTI Fotó: Vajda János
Oszter Sándor színész és lánya, Oszter Alexandra a Hogy volt!? című műsorban MTVA Fotó: Zih Zsolt

Érdekes lehet számodra:

 

Ajánljuk még