logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soltész: A kormány partnerként tekint a nemzetiségekre

A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban.

Soltész Miklós a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatásának kihirdetéskor tartott ünnepségen elmondta: a kormány és a nemzetiségek olyan összefogásáról van szó, amely a nemzetiségek részéről a felelősségvállalást, a kormány oldaláról pedig a feltételek biztosítását jelenti.

A nemzetiségek 2010-ben megkapták a lehetőséget a megmaradásra és az erősödésre is, ami „hihetetlen felelősséggel jár”, de egyben lehetőség is – emelte ki.

Az államtitkár közölte:

jövőre 67 nemzetiségi köznevelési intézményt támogatnak 1,719 milliárd forinttal, ebből felújításokat, bővítéseket, korszerűsítéseket valósíthatnak meg nemzetiségi bölcsődék, óvodák és iskolák.

Az érintett 51 fenntartóból 47 német, 1-1 horvát és román, 2 pedig szlovák helyi nemzetiségi önkormányzat.

Soltész Miklós szólt arról, hogy 2010-ben a helyi nemzetiségi önkormányzatok még öt intézményt tartottak fenn, most már 72-t. Az országos és a helyi önkormányzatok 2010-ben együttesen 12 intézményt, most már 100-at tartanak fenn.

A támogatás összege 2010-ben 123 millió forint volt, és tíz év alatt 550 beruházást támogattak több mint 12,5 milliárd forintból – mondta.

Az államtitkár a jövő évi választásokkal kapcsolatban a nemzetiségek jelen lévő képviselőinek figyelmébe ajánlotta, hogy „a kiszámíthatóságnál nincsen jobb”. Ha van egy szövetséges (…), „annál nincsen jobb” – hangsúlyozta.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője emlékeztetett:

2014-ben volt először lehetőség arra, hogy a nemzetiségek parlamenti képviseletet kapjanak.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény 2020-as módosítása után nemcsak a vagyonkezelői, hanem a tulajdonjogot is átveszik az intézményfenntartó helyi nemzetiségi, illetve az országos önkormányzatok – mondta, hozzátéve, ez 80 százalékban már sikerült is.

Ritter Imre kiemelte: „beleszólásunk van a saját életünkbe, olyan lehetőségeink vannak, amelyek korábban nem voltak”.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még