logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiemelt beruházás a 137 éves kelenföldi indóház megmentése

| Szerző: hirado.hu
Újabb fontos mérföldkő: megjelent a tender a Kelenföld állomásépületének építési munkáira, megmentjük a 137 éves régi indóházat – adta hírül Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ alapító vezérigazgatója közösségi oldalán.

Az épület teljes körű felújításának kivitelezési munkáira szerdán jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a felhívás – tudatta Vitézy.

Majd hozzátette:

ezzel még egy lépéssel közelebb került a Közlekedési Múzeum ahhoz, hogy megmentse Kelenföld egykori állomásépületét.

Az indóházban vasúttörténeti fókuszú kiállítást, terepasztalt terveznek, de egy új közösségi tér és egy kávézó-étterem is helyet kap.

A Közlekedési Múzeum másfél éve dolgozik az épület újratervezésén és felújításán. Az engedélyes terveket az Építész Stúdió Kft.-t közreműködésével elkészítettük, építési engedélyt szereztünk, a kelenföldi indóházba tervezett kiállítás koncepcióterve is elkészült, ennek megvalósítására külön közbeszerzési eljárás kiírása is hamarosan várható – közölteVitézy Dávid.

A kormány február 8-án megjelent rendelete kiemelt beruházássá minősítette a kelenföldi indóház megmentését.

A fővárosi kormányhivatala pedig július 8-i határozatában kiadta az építési engedélyt az épület felújítására. Az előkészítést a kormány 100, Újbuda önkormányzata 20 millió forinttal támogatta.

Vitézy Dávid azt is elmondta, hogy a műemléki védettség alatt álló történelmi állomásépület a beruházással megmenekül az enyészettől, hisz a MÁV már a metróaluljáró elkészülte óta fokozatosan kiköltözött, és a metró átadása óta a fő utasáramlatoktól és a peronoktól való távolsága miatt érdemi vasúti funkcióra nem is alkalmas már. Az építési munkák sikeres közbeszerzési eljárás esetén jövőre kezdődhetnek.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotón: Kelenföld Indóház látványterve (Fotó: Facebook)

Ajánljuk még