logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön melyik időzónát választaná véglegesnek?

| Szerző: hirado.hu
Hamarosan újra át kell állítanunk az óráinkat: október 31-én, vasárnap hajnal háromkor 2-re kell állítani időmérő szerkezeteinket. A korábbi brüsszeli tervek szerint a mostani lenne az utolsó óraátállítás az EU-ban, de nem úgy tűnik, hogy mindez megvalósul. Ma ebben a témában kérdezzük olvasóinkat.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, hogy melyik időzónát választanák véglegesnek? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Az óraátállítás eltörlésének kérdése 2019 óta felmerül, mert az Európai Parlament akkor úgy döntött, hogy két éven belül megszünteti az állítgatást. A határidő idén lejárt, de nem sikerült megállapodni a kérdésben a tagállamoknak, így a lassú brüsszeli döntéshozatali folyamatokat ismerve szinte bizonyosan tavasszal is át kell állítani az órákat.

Magyarországon jelenleg a közép-európai nyári időt (CEST) használjuk, október 31-én éjjel térünk át a közép-európai időzónára (CET). Az óraátállítás eltörlésekor négy lehetőség közül választhatunk. CEST esetén a nyári napok a megszokott módon telnének, a téli időszakban mutatkozna egy-egy szélsőség. CET időzónára történő váltáskor a téli napok nem jelentenének újdonságot, nyáron viszont lenne olyan hajnalunk, amikor hajnali négykor már világos lenne.

Áttérhetünk a kelet-európai időzónára, azaz az EET-időzónába is, ami világosság szempontjából a gyakorlatban ugyanazt jelentené, mint a CEST. Szélsőséges lehetőség az EEST-re való átállás. A kelet-európai nyári időzónában lenne olyan napunk is, amikor délelőtt kilenc órakor még bőven sötét van.

Ma egy részletes cikkben mutatjuk be, mi történne akkor, ha eltörölnék az óraátállítást.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még