logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön szerint miért voltak ennyire kevesen a baloldal október 23-i rendezvényén?

| Szerző: hirado.hu
Szembeötlő volt a különbség a Békemenet és a központi ünnepségen résztvevők létszáma, valamint a baloldal rendezvényein résztvevők száma között október 23-án. Ma ebben a témában kérdezzük olvasóinkat.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, hogy szerintük miért voltak ennyire kevesen a baloldal október 23-i rendezvényén? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Több százezres tömeg előtt mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A baloldali rendezvényen ezzel szemben egy-két ezren lehettek csupán, pedig a rendezvényen a baloldali előválasztás összes korábbi miniszterelnök-jelöltje felszólalt.

Annak, hogy a baloldali előválasztás lezárása után a baloldal első közös „tömegrendezvényén” megdöbbentően kevesen vettek részt, több oka is lehet.

Az egyik magyarázat, hogy a baloldali pártok a baloldali előválasztáson túl, valójában nem támogatják Márki-Zay Pétert. Mint ismeretes a baloldal hódmezővásárhelyi miniszterelnök-jelölte az elmúlt hetekben azzal kampányolt, hogy ő leváltja az ellenzéket is, beleértve azokat, akik a támogatottságát adták. Ez a fajta kampányígéret összezavarhatta, elidegeníthette a baloldali törzsszavazókat, akik így nem érezték szükségességét annak, hogy részvételükkel esetleges további támogatást nyújtsanak Márki-Zay Péternek.

Az alacsony létszám másik oka az lehetett, hogy bár felesége igen, de Gyurcsány Ferenc, aki a baloldalon tényleges pártszervezettel és aktivista bázissal rendelkezik nem szólalt fel a rendezvényen, a volt miniszterelnök mozgósító ereje így nem lett becsatornázva az eseménybe, támogatói pedig nem teljes létszámban képviseltették magukat.

A Márki-Zay Péterre felépített, Gyurcsány Ferenc nélküli rendezvény pedig önmagában csak ennyi embert tudott megmozgatni.

Érdemes felvetni azt is, hogy az előválasztási vitákat, üzengetéseket nem tudta a baloldal minden esetben mederben tartani, így az a politikai vezetők veszekedésének, feloldhatatlan ellentétének látszatát keltette. Ez a baloldalon belüli feszültség pedig reménytelenné tette a valódi egységet, továbbá csalódottságat szült a baloldali előválasztás végére támogatóik körében. Összefogás helyett így csupán a csalódottság mutatta meg önmagát a baloldal október 23-i rendezvényében.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még