logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére

| Szerző: hirado.hu
A Békemenet a Műegyetemtől indult szombat délután. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából kétnapos rendezvénysorozatot tartanak. A központi programok péntek délután a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődtek. Október 23-án a Parlament előtt felvonták a nemzeti lobogót, Orbán Viktor kormányfő pedig rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédet.

 

Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig.

A menet a Műegyetemtől indult az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállított színpadhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. A menethez útközben csaknem annyian csatlakoztak, mint amennyien a “Soha többé!” feliratú molinó mögött indultak. Többen nemzeti színű, mások székely zászlókat lobogtattak, sokan “Stop Gyurcsány!” feliratú táblákat tartottak a magasba. A résztvevők többször skandálták, hogy “Ria, ria, Hungária”, valamint azt, hogy “Viktor, Viktor”. Voltak, akik EU=CCCP feliratú transzparenst tartottak a magasba.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Több kormánytag és kormánypárti politikus is osztott meg saját fotót Facebook-oldalán, amint a Békemenetben vonul. A résztvevők egy kifeszített molinó mögött vonultak, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a “Soha többé!” szöveg szerepel.

A menet indulása előtt a Szabadság híd budai hídfőjénél egy Csepel teherautó platójáról Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője az összegyűlt tömegnek azt mondta: “készek vagyunk együtt” az európai zsidó-keresztény civilizáció megvédésére.

A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a “Soha többé!” szöveg szerepel. A Békemenet – a szervezők korábbi közlése szerint – a Műegyetemtől a “2006-os terror” útvonalán haladt az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára,  ahol 15 órától részt vesznek az állami ünnepségen és meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Bencsik András, a Békemenet egyik szervezője azt mondta, hogy a rendezvényt ismét a szeretet és a féltés jegyében tartják, ugyanis ma ismét „a gonosszal kell megmérkőzni” annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessen meg, ami 2006-ban történt, hogy egy kormány a népére támad.

A menet indulása előtt a Szabadság híd budai hídfőjénél egy Csepel teherautó platójáról Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője az összegyűlt tömegnek azt mondta: “készek vagyunk együtt” az európai zsidó-keresztény civilizáció megvédésére. “Soha többé bolsevizmust, soha többé kommunizmust, soha többé nácizmust!” – fogalmazott, hozzátéve: “nem kérünk a szélsőséges liberalizmusból, és nem kérünk a nyílt társadalom romlott ideológiájából sem”.

Csizmadia László azt mondta: a Békemenettel a történelem egy lapját fogják jegyezni, “együtt fogunk győzni 2022-ben”. Arról is szólt: emlékeznek ’56 hőseire, “a kádári megtorlás áldozataira” és emlékezni akarnak arra is, “a Gyurcsány-rezsim hogy gyalázta meg a forradalom évfordulóját 2006-ban, amikor vér folyt a pesti utcán”. Kijelentette: itt az idő, hogy ők visszavonuljanak a politikai színpadáról. “Még bocsánatkérést sem várunk” – fogalmazott.

A CÖF-CÖKA vezetője Brüsszelnek üzenve azt mondta: a lengyeleknek és a magyaroknak nincs szükségük “baráti tűzre”. A nemzetek Európáját képviselik, nincs szükségük birodalomra – tette hozzá. “Magyarok előre!” – mondta a menet megindulásakor Csizmadia László.

A Békemenet – a szervezők korábbi közlése szerint – a Műegyetemtől a “2006-os terror” útvonalán halad az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A Békemenet elején a kifeszített molinó mögött sorakozott fel – mások mellett – Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bayer Zsolt és Stefka István újságíró, valamint a szórakoztatóiparból ismert Fásy Ádám.

A menetben nemcsak magyarok, hanem a CÖF-CÖKA olasz és lengyel partnerszervezeteinek tagjai is feltűntek. Sokan nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak, népviseletbe öltözött erdélyi férfiak és nők is vonultak. Ők olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyekre erdélyi települések nevei voltak írva, mint például Székelyabod, Hármasfalu, Makfalva.

A tömegben a településneveket tartalmazó táblák mellett sokan “Stop Gyurcsány!” feliratú, és “Soha többé!” feliratú transzparenst tartottak magasba. A résztvevők többször elénekelték a Székely himnuszt. A Békemenet útvonalán, a Kálvin téren és az Astoriánál is videófalon vetítették a 2006-os események részleteit. A 2006-os vízágyús rendőrségi tömegoszlatásra emlékeztetve az Astoriánál kiállítottak egy rendőrségi vízszállító teherautót is.

 

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még