logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Nem hátrálunk, megvédjük a rezsicsökkentés eredményeit

| Szerző: hirado.hu
Egyenlőre nem dőlt el, hogy mi lesz a rezsicsökkentés jövője Európában és Magyarországon. Az uniós csúcs első napját értékelve Orbán Viktor azt mondta: továbbra is vannak olyanok, elsősorban a gazdag nyugatiak, akik meg akarják adóztatni a lakásokat és az autókat, fel akarják emelni az áram és a gáz árát. A miniszterelnök kiemelte: mi közép-európaiak nem hátrálunk, mert nem akarjuk feladni az elért rezsicsökkentés eredményeit. Folytatás várhatóan a következő, decemberi csúcson – hangzott el az M1 Híradójában.

Csak részsikereket tudtak elérni az uniós állam- és kormányfők a csütörtökön kezdődött uniós csúcson Brüsszelben.

Bár az unió vezetői és több tagállam miniszterelnöke is arról beszélt, hogy valamit tenni kell az elszabadult rezsiárakkal kapcsolatban, a péntek hajnalban kiadott zárónyilatkozat konkrétumokat nem tartalmaz.

Felkérték például az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai. A legfőbb kérdés pedig az volt: mi legyen az elszálló energia árakkal és szükség van-e az energia adóra, amely leginkább azokat sújtaná, akiknek lakásuk és autójuk van.

„Ez konkrétan háztartási szinten egy környezetvédelmi adóként jelenne meg, amely a Nyugat-Európában jelenleg növekvő energia árakat tovább emelné”– mondta Hortay Olivér.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetője szerint „ez nyilvánvalóan aggályos és befolyásolná a mai magyar rezsicsökkentés eredményeit, de nagyon negatív mértékben befolyásolná a nyugat-európai országokét is.”

Péntek délután Orbán Viktor közösségi oldalán értékelte az uniós csúcs első napját. Az internetre feltöltött videójához azt írta: komoly meccs volt Brüsszelben. A tét a rezsicsökkentés. Nem hátrálunk!

„Tegnap (csütörtökön, a szerk.) éjfélkor fejeztük be a tárgyalásokat a rezsiköltségeket érintő új európai szabályozásokról. A két fél egyike sem engedett az álláspontjából, továbbra is vannak olyanok, elsősorban a gazdasg nyugatiak és a Timmermans vezette bizottsági csapatok, amelyek meg akarják adóztatni a lakásokat és a gépjárműveket, fel akarják emelni az áram és a gáz árát. És vagyunk mi a másik oldalon, elsősorban közép-európaiak, akik nem akarjuk feladni az elért rezsicsökkentés eredményeit. A két fél mérkőzése tegnap döntetlenre végződött. A következő, valószínűleg végső összecsapást elhalasztottuk, a decemberi csúcson dől majd el, mi lesz a rezsicsökkentés jövője Magyarországon és Európában” – mondta a kormányfő.

 

Orbán Viktor a brüsszeli csúcson korábban hangsúlyozta: bár Brüsszel hónapokkal korábban megígérte, mégsem készült hatástanulmány arról, hogy a Frans Timmermans bizottsági alelnökhöz köthető javaslatok hogyan érintenék a tagállamokat. A kormánypártok szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést és annak eredményeit, ezért a Fidesz-KDNP támogatja a kormány álláspontját, ami szerint a brüsszeli tervnek megálljt kell parancsolni.

„Ez egy rendkívül veszélyes terv. Timmermans egyébként hatástanulmány nélküli klímacsomagja csak tovább tetézné a bajt. Mert szolgálná a további áremelkedéseket, szétverné az európai középosztályt és szétzilálná az európai gazdaságot. Nekünk most mindenképpen az a feladatunk, mint az, hogy megvédjük a rezsicsökkentést és annak eredményét” – mondta Halász László, a Fidesz szóvivője.

Egy friss kutatás szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának négyötöde aggódik az egyre magasabb energia árak miatt. Túlnyomó többségük attól tart: olyan sokba kerül majd a villany és a gáz, hogy nem tudják majd kifizetni.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még