logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! címmel folytatódik a Fidesz aláírásgyűjtése

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay Péter kapta a legtöbb szavazatot a baloldali előválasztáson, a jelenlegi állás szerint őt indítják miniszterelnök-jelöltként tavasszal. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint ellenzéket váltottak az előválasztáson. Gyurcsány Ferenc vélhetően nem gondolja, hogy leváltották volna, hiszen hétfőn azt mondta: „tovább erősödött a Demokratikus Koalíció az előválasztáson”. A Fidesz szerint a DK paktumot kötött Márki-Zayval. Azt is bejelentették, hogy Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! címmel folytatják a baloldal elleni aláírásgyűjtést – számolt be az M1 Híradója.

Hiába állt be az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum a kampányba, a szocialisták társelnöke és Karácsony Gergely pedig vasárnap a színpadon szó szerint is Márki-Zay Péter mögé, a politikus már köszönőbeszéde elején össztűz alá vette a vele elvileg szövetséges pártokat. Hódmezővásárhely polgármestere szerint az előválasztás egyik eredménye, hogy ezeket a pártokat – ahogy fogalmazott – leváltotta.

„Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak. Leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek” – mondta.

A hatalmi szerepek sorrendjét azonban Gyurcsány Ferenc hétfőn egy internetes videóban zárta rövidre.

„Valójában a parlamenti helyekért küzdünk, és ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend” – fogalmazott a DK elnöke.

Gyurcsány – keveset törődve az előválasztás eredményével – a közösségi oldalon hangoztatta, hogy a kormányfő személyéről győzelmük esetén az Országgyűlés legerősebb frakciója döntene. Ez alapján pedig szerinte egyértelműen a DK-é lenne a vezető szerep.

„Kétség nélkül mondhatom, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen önmagában is kormányzóképes párt énszerintem az ellenzéki oldalon. Mi ebből a versenyből megerősödve jöttünk ki” – mondta.

Gyurcsány Ferenccel szinte egy időben, a DK-frakciója a parlamenti padsorokból is megüzente ugyanezt. Varju László az Országgyűlés előtt beszélt arról: szerintük ők az egyetlen kihívók a baloldalon.

„Az ellenzék erős pártjaként a DK szilárdította meg pozícióját, legtöbb képviselőjét tudta megválasztatni azért, hogy a Fidesz kihívója legyen” – tette hozzá.

Az előválasztás a parlament hétfői ülésszakán is szóba került. Árulkodó, hogy a többi baloldali párt nem tapsolta meg a DK megerősödéséről szóló szónoklatot – erre már a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett válaszában. Orbán Balázs azt mondta: ennek az az oka, hogy az előválasztás világossá tette: Gyurcsány Ferenc irányít.

„Az persze, hogy egy paktumot kötöttek Márki-Zay Péterrel és a serpa szerepét, aki a hatalom csúcsára felviszi Gyurcsány Ferencet, ezúttal nem Medgyessy Péterre, hanem Márki-Zay Péterre osztották, ez igazából nem sok mindenen változtat” – mondta az államtitkár.

Életbe lépett a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum

– reagált a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán vasárnap este. Kocsis Máté arra figyelmeztetett, hogy a kormányfő megválasztásának szabályai értelmében Gyurcsány Ferenc most Márki-Zay Péteren keresztül térne vissza a hatalomba.

 

Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! – ezt már hétfői bejegyzésében írja Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté úgy fogalmazott: a miniszterelnök-jelölt semmihez sem tud kezdeni a legnagyobb frakció támogatása nélkül, azt pedig Gyurcsány uralja.

Miután Karácsony Gergely megbukott, lecserélték Márki-Zayra, de a baloldali politika maradt, a DK és Gyurcsány befolyása erősödött. A politikus hozzáteszi: a kormánypártok ezért folytatják az aláírásgyűjtést.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még