logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így kapták meg jól megérdemelt kitüntetésüket a sporttörténelmet író olimpikonjaink

Állami kitüntetéseket vehettek át a tokiói olimpia és paralimpia legeredményesebb magyar sportolói, valamint az őket segítő szakemberek, így az edzők és néhány csapatorvos is. Két sporttörténelmet író bajnok, a kajakos Kozák Danuta, illetve a vívó Szilágyi Áron a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Áder János államfőtől és Orbán Viktor miniszterelnöktől. A kormányfő azt mondta, hogy a sportolók mindannyiunknak példát adtak kitartásból és küzdőkészségből – számolt be róla az M1 Híradója.

Húsz érmet szerzett a magyar küldöttség a Tokiói nyári olimpián. Az olimpikonok hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel tértek haza az ötkarikás játékokról. Ezzel az eredménnyel az elmúlt 25 év legsikeresebb olimpiáját zárta a magyar csapat.

Minden idők második legtöbb magyar aranyérmét hozta az idei nyári paralimpia. A magyar küldöttség összesen 16 érmet – hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot – szerzett.

Áder János köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére – állami kitüntetéseket adományozott a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar sportolóknak valamint felkészítő edzőiknek. Így – többek között –

a Magyar Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült: Kozák Danuta kajakozó és Szilágyi Áron kardvívó.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést pedig Csipes Ferenc válogatott edző vehette át a Parlament kupolatermében. Az államfő a kormányfő javaslatára Illés Fanni paralimpiai aranyérmes úszónak és Kiss Péter Pál kajakozónak a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta.

Összesen 28 paralimpikon és felkészítő edző munkáját ismerték el állami kitüntetéssel.

Sportolóink mindannyiunkat büszkévé tesznek, megmutatják, milyen jó érzés magyarnak lenni” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta a győzelem, a kiemelkedő teljesítmény nem szorul magyarázatra, vannak olyan pillanatok, amelyek magukért beszélnek.

„Önök a győzelmeikkel mindannyiunk számára példát adnak kitartásból és küzdőképességből. Erre szükség is van, hiszen Magyarország ma is embert próbáló feladatok előtt áll. Tudjuk, ha a nemzetek versenyében nem leszünk képesek olimpikonjaink sikereihez hasonló teljesítményre, akkor lemaradunk és a mezőny hátát fogjuk nézni. Csak akkor maradhatunk meg, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha győzünk. Ez a törvény” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Megjegyezte:

mi magyarok úgy szeretjük az olimpiákat és a sportágakat, ahogy vannak, ha a nők női számokban, a férfiak pedig férfiszámokban indulnak,

és nem jó, ha a teljesítménynek járó figyelem és tisztelet helyét más foglalja el.

A kormányfő szólt arról is, hogy az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad, mert nemzetek nélkül nincs olimpia, az olimpián a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és az ő nemzetének himnuszát játsszák.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még