logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mit szól hozzá, hogy Brüsszel 30-as tempóra csökkentené az autók megengedett sebességét az európai városokban?

| Szerző: hirado.hu
Régóta zajlik a vita az Európai Unióban arról, hogyan lehetne csökkenteni a halálos balesetek számát az utakon. Szakértők szerint ezt leginkább sebességkorlátozással lehetne elérni. Az Európai Parlament egy határozatot fogadott el, amelyben azt javasolják, hogy 30km/h legyen lakott területen a maximális haladási sebesség.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, hogy mit szólnak az EP azon javaslatához, hogy lakott területen belül 30km/h legyen a maximális sebesség? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A múlt héten az Európai Parlament képviselői 615 támogató szavazattal, 24 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban azt javasolják, a járművek biztonságos sebességszintje legfeljebb óránként 30 kilométer legyen lakóövezetekben és ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros.

Az állásfoglalás emlékeztetett: minden évben mintegy 22 700-an halnak meg, 120 ezren pedig súlyosan megsérülnek az Európai Unió útjain. Arról már kevesebb adat van, hogy mekkora arányban halnak meg lakott területen.

Svédországban 18 halálos baleset jut 1 millió emberre, míg 2020-ban Romániában jelentették a legmagasabb halálozási arányt, 85 halálos balesetet egymillió lakosra vetítve.

Az uniós átlag 42 halálos baleset millió lakosonként. A magyar adat ennél valamivel magasabb, 46 halálesettel, de csökkenő tendenciát mutat.

Címlapfotó: Berlini utcakép (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még