logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eldőlt: biztosan 200 ezer lesz a minimálbér, de vannak feltételei

Közel a jövő évi bérmegállapodás. Abban már sikerült megállapodniuk a feleknek, hogy a minimálbér 200 ezer forintra emelkedik januártól, ennek feltételeiről azonban még tartanak az egyeztetések. A kormány 4 százalékos szociális hozzájárulási adócsökkentést ajánlott, a munkáltatók azonban nagyobb kedvezményt szeretnének. A garantált bérminimumról sincs még teljes egyetértés. A következő tárgyalás jövő héten lesz, várhatóan novemberre sikerülhet megállapodni – hangzott el az M1 Híradójában.

Szeptember eleje óta tárgyal a kormány a jövő évi minimálbér összegéről a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteivel. Szerdán tovább közeledtek az álláspontok. A legfontosabb kérdésben már egyetértés van, vagyis abban gyakorlatilag megállapodtak, hogy januártól 200 ezer forintra kell emelni a legalacsonyabb fizetéseket.

A kormány a cél elérése érdekében kész kompenzálni a vállalkozásokat, illetve a munkáltatói oldalt. „A kormány négy százalékos csökkentést ajánlott a munkáltatóknak a szociális hozzájárulási adóból” – közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor elmondta: ez azt jelenti, hogy

jövőre 11,5 százalékra csökkenne a szocho néven ismert közteher.

„Tehát négy százalékpontos munkát terhelő járulékcsökkentés az, amivel a kormányzat a tárgyalások sikeres lebonyolítását segíteni kívánja. Ez mintegy ötvenmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál” – tette hozzá az államtitkár.

A munkaadók azonban nagyobb adócsökkentést szeretnének” – ismertette a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László azt mondta: a minimálbér emelése hatással van a teljes bértáblára, amit a cégeknek ki kell gazdálkodniuk. Miközben számolniuk kell az olyan kockázatokkal is, mint a járvány negyedik hulláma, valamint a nyersanyagok robbanásszerű drágulása.

„2022 január elsejétől a minimálbér kétszázezer forintra nőhet, ez közel húsz százalék, a garantált bérminimum pedig tizenkét százalékkal, kétszáznegyvenötezer forintra nőhet, amennyiben a szociális hozzájárulási adó ugyanezen időponttól öt százalékponttal csökken” – hangsúlyozta a főtitkár.

A munkavállalókat képviselő Liga Szakszervezetek is támogatják a 200 ezer forintos minimálbért.

Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: egyetértenek a munkaadók követelésével, amennyiben ezt a pénzt a bérekre fordítják majd a cégek. A garantált bérminimum esetében azonban nem fogadják el a munkaadók ajánlatát.

„A munkavállalói oldal a garantált bérminimum esetében is egy lépcsőben, 2022 január elsejével a minimálbér közel húsz százalékos mértékéhez azonos mértékű béremelést irányzott elő. Ez a gyakorlatban kétszázhatvankétezer-kétszáz forintos bruttó összeget jelentene” – húzta alá az elnök.

Legközelebb jövő szerdán ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a felek. Most úgy számolnak, novemberben megállapodásra jutnak. Az elmúlt években egyébként folyamatosan emelkedett a legalacsonyabb kereset Magyarországon. A minimálbér 2010 óta több mint duplájára nőtt, csakúgy, mint a garantált bérminimum.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még