logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világon minden második embernek szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra

Október második csütörtökje a látás világnapja. Pénteken pedig a fehér bot napja lesz. Ilyenkor világszerte felhívják a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére. A látássérülteket képviselő szövetség szerint az elmúlt években itthon több területen sikerült előrelépni: például ugrásszerűen fejlődik a hangoskönyvtár és sokféle mobiltelefonos alkalmazás is működik. Egyébként is fontosnak tartják, hogy a látássérült emberek otthonosan mozogjanak a digitális világban, mert ez megkönnyíti az életüket – számolt be az M1 Híradója.

Ha valaki látássérült lesz vagy megvakul, az egy drámai élethelyzet. Ilyenkor a betegek gyakorlatilag a nulláról kezdik felépíteni az életüket. Erre hívják fel a figyelmet a szakemberek a látás világnapján.

A látás világnapjához kapcsolódóan a sclerosis multiplexben szenvedőknek is tartottak online konferenciát. Korábban ugyanis a betegség altípusának gondolták a látóidegek gyulladását okozó kórt, más néven az NMO-t.

A fehér bot nemzetközi világnapja apropóján Braille-emlékérmeket adtak át a látássérült emberek életét segítő szakembereknek Budapesten. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott azt mondta: a kormány folyamatosan egyeztet a látássérülteket segítő szervezetekkel.

Felmérések azt mutatják, hogy a világon minden második embernek lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, de sokan mégsem fordulnak orvoshoz. Itthon becslések szerint másfél millió azoknak az embernek a száma, akik látásproblémákkal küzdenek, de nem veszik igénybe a szakellátást.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még