logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ahol összefonódik a portugál és a magyar konyha – Megnéztük az Essência Restaurant – Tiago & Évát – VIDEÓ!

| Szerző: hirado.hu
Tiago Sabarigo, aki egyenesen Gordon Ramsay konyhájából érkezett hazánkba, bő egy éve nyitotta meg saját éttermét feleségével, Jenei Évával, Budapest egyik gasztrocentrumában, az V. kerületi Sas utcában. Az étterem tulajdonosaival beszélgettünk történetükről, a portugál és a magyar konyha fuzionálásáról, a koronavírus hatásairól, valamint a Michlein-csillagról.

Tiago Sabarigo és felesége, Jenei Éva mindketten a vendéglátásban dolgoztak, azonban a szakma két különböző szegmenséből érkeztek – Tiago az éttermek világából, Éva pedig a szállodákéból. Régóta tervezgették, hogy közösen nyitnak éttermet, olyat, ami bemutatja majd a portugál és a magyar konyha találkozását. Bő egy éve, 2020 júliusában megnyitotta kapuit az Essência Restaurant – Tiago & Éva, és idén szeptemberben már Michelin-csillagot kapott.

(Fotó: Furmint Photo)

„A tervezetben nem szerepelt, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén fogunk kinyitni. Már korábban megálmodtuk az éttermet, és elkezdtük felépíteni a koncepciót, illetve az építkezésbe is belefogtunk a járvány előtt, viszont mind a ketten úgy gondoltuk, ha már ennyi időt, energiát és tudást beletettünk, akkor mindenképpen szeretnénk megnyitni” – mondta a hirado.hu-nak Jenei Éva.

„Az volt a célunk az étterem nyitásakor, hogy olyan otthonos közegben fogadjuk a vendégeket, ami arra emlékezteti őket, mintha otthon, nálunk a saját nappalinkban látnánk őket vendégül”

– fogalmazott a tulajdonos.

Az étterem enteriőrjében egyértelműen a portugál hatások uralkodnak, a falakon a natúr tégla és a portugál kék-fehér csempe dominál.

 

Otthon, Itthon, Május 17.

A szerelemmel együtt megszületett egy közös álom is: egy étterem, melyben ötvöződnek a portugál és magyar gyermekkor emlékeit idéző ételek ízei a modern csúcsgasztronómiával, kötetlen elegáns stílusban – írták a honlapjukon

„Úgy épül fel a menünk, hogy van egy portugál kóstoló menünk, egy magyar és egy közös. A portugál menünk az Otthon nevet kapta Portugáliára emlékezve, a magyar az Itthon nevet viseli, a Május 17-e a közös – a két konyha ötvözése –, illetve a kislányunk születési dátuma is egyben” – fogalmazott Jenei Éva.

 

 

Egy kóstoló keretén belül mindezt mi is láthattuk és átélhettük, valamint megkóstolhattuk Tiago Sabarigo alkotásait

Előételként egy tradicionális portugál ételt, a polipsalátát kóstoltuk. A grillezett polipokat friss paprikával, hagymával korianderrel, valamint ecettel ízesítették, mellé pedig kovászos kenyeret kínáltak. Remek kontraszt volt utána a magyaros főétel, a marha, a zeller és a körte hármasa.
Desszertnek szintén egy tradicionális portugál édességet kóstoltunk, a Torta de Laranját. A piskótára emlékeztető egyszeletnyi tekercs nagyon könnyű, nagyon nyári, melyet narancsos jégkása koronázott, hogy frissen tartsa a tortácskát.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még