×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Soltész: 16 ezerrel bővült az óvodai helyek száma 2010 óta

 

2010 óta 16 ezerrel bővült az óvodai helyek száma Magyarországon, és csaknem kétezer óvoda épült, bővült vagy újult meg – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Szekszárdon.

Soltész Miklós a negyven éve alapított, német nemzetiségi nevelést végző Wunderland óvoda jubileumi ünnepségén hozzátette: a kétezer óvoda között számos nemzetiségi intézmény is van, a következő években pedig még ötven nemzetiségi óvoda újul meg.

Kiemelte: egyedülálló Európában, hogy az elmúlt tíz évben hatszorosára nőtt a nemzetiségi intézmények állami támogatása, és több mint nyolcszor annyi intézményt tartanak fenn nemzetiségi önkormányzatok mint 2010 előtt. Ma csaknem száz intézmény fenntartója nemzetiségi, többségében német önkormányzat – jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy

a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként csaknem ezer óvoda újul meg.

Azt mondta, a magyarországi nemzetiségek támogatása jó hatással volt a külhoni magyarok helyzetére: évszázadok óta nem volt ilyen jó kapcsolata Magyarországnak a szerbekkel, a horvátokkal, a szlovákokkal.

Reméljük, hogy előbb-utóbb a románok is felébrednek, az ukránok is észhez térnek, és rájönnek arra, hogy a Romániában és Ukrajnában élő magyarok nem teher, hanem sokkal inkább kincs számukra. Mint ahogy nekünk sem teher a nemzetiségek jelenléte, örülünk, hogy itt vannak, és fájdalom, hogy volt olyan korszak, amikor elüldözték őket Magyarországról” – fogalmazott.

Közölte: a nemzetiségek több olyan pedagógiai támogatást kapnak, amely korábban nem volt. Ezek közé tartozik a nemzetiségi középiskolások - jövőre bővülő - ösztöndíja, a felsőoktatási ösztöndíj és a nemzetiségi pedagógusok bérpótléka.

Az államtitkár a pedagógusokat arra kérte, hogy

„őrizzük a gyerekeinket”, látva azt, hogy „milyen (...) propagandával próbálják megváltoztatni identitásukat, gondolkodásukat és a családról alkotott képet”.

Ha ennek határozottan ellen tudunk állni, akkor a természetes nevelés – mely szerint a fiú játsszon lehetőség szerint fiújátékkal, a lány pedig lányjátékkal –, eredményt fog elérni a nemzet, a közösség, Szekszárd és a német nemzetiség megmaradása érdekében – mondta.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy az óvodapedagógusok megtanítják a jövő nemzedékének az álmodni tudás képességét, ami kulcsa lehet egy erős nemzetnek.

Farkas Pálné, a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az óvodában a Miniszterelnökség 30 millió forintos támogatásával felújították az épület fűtési rendszerét.

Az 1981-ben megnyitott, 2005 óta a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő intézményben 249 gyermek nemzetiségi nevelését végzik.

A címlapfotó illusztráció.