logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rezsipánik uralja Európát – itthon a kisfogyasztóknak nincs mitől tartaniuk

| Szerző: hirado.hu
Egész Európa azon gondolkozik, hogyan lehetne legalább részben megvédeni az embereket télen a rezsiköltségek drasztikus emelkedésétől. Szerdán a januári ár tízszeresére nőtt a földgáz ára a tőzsdén, azóta némileg csökkent, de még mindig korábban elképzelhetetlen magasságokban jár. Közben drágul a kőolaj, vagyis a benzin és a gázolaj, de a szén és az áram is. Egyre több országban tartanak válságtanácskozásokat a kormányok. Itthon a lakosság számára biztosan nem lesz áremelés – számolt be az M1 Híradója.

Eljöhet az az idő, amikor a britek kétszer meggondolják, mennyi vizet forraljanak a délutáni teához. Bár tavasz óta folyamatosan emelkednek az energiaárak az Egyesült Királyságban, szerdára – egyetlen nap alatt – több mint 35 százalékkal nőtt. Amit a britek szinte azonnal a bőrükön érezhetnek.

Nincs ez másként Európa más országaiban sem.

Szerdán teljesen eluralkodott a káosz a legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en: a földgáz ára a tízszerese volt a januárinak.

Csütörtökre némileg csökkent a földgáz ára, miután Oroszország felajánlotta: kész növelni a gázszállítást Európába a piacok stabilizálása érdekében. Vlagyimir Putyin azt mondta: Európa hibát követett el, amikor a hosszú távú szerződéseket feladta az energiatőzsde kedvéért, de Oroszország kész újratárgyalni ezeket a szerződéseket.

Közben a bajba jutott uniós tagországok Brüsszeltől várják a megoldást. A szlovéniai Brdóban megrendezett EU-csúcson több kormányfő is azonnali beavatkozást sürgetett. A francia elnök szerint újra kellene gondolni az uniós energiapolitikáját.

Franciaország azt szeretné, ha az EU nemcsak „megtűrné, hanem zöldnek minősítené az atomenergiát.

„Itt most nem csak Franciaországról van szó, mert sok európai országnak vannak atomerőművei. Az energiaforrásokat vegyesen kell alkalmazni, mert ez ad nagyobb függetlenséget és biztonságot” – fogalmazott Emmanuel Macron elnök.

Orbán Viktor azt mondta: Brüsszel hibája miatt is magasak az energiaárak. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság a témáért felelős alelnökét terheli.

„A helyzet teljesen nyilvánvaló: Brüsszel elhibázta, elrontotta, elbaltázta, ezért vannak most égben az energiaárak. Ráadásul egy klímavédelemnek álcázott akcióterv keretében további adókat akar kivetni a gépkocsi-tulajdonosokra és lakástulajdonosokra. A V4-ek ezt elutasítják, együtt léptünk föl, javaslatokat terjesztettünk elő. A következő menet két hét múlva esedékes Brüsszelben” – jelentette ki a miniszterelnök szerdán.

Magyarország azon kevés országok egyike, amelyeket nem érint drámai módon a gázárak megugrása.

A jobboldali kormány ugyanis a 2010-es kormányváltás után ármoratóriumot hirdetett.

A magyar energiabiztonság az élmezőnybe tartozik Európában, ami egyrészt az orosz Gazprommal kötött hosszútávú megállapodásnak köszönhető. Másrészt annak, hogy a gaztárolók évek óta állami kézben vannak – fogalmazott Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitikai üzletágvezetője.

A szakértő szerint ezek teremtik meg a feltételeit a rezsicsökkentési programnak, vagyis annak, hogy az energiaválságból egyelőre semmit nem vesznek észre a magyarok.

Jelenleg a háztartásonként mintegy 185 ezer forintos energiaköltségek 60–65 ezer forinttal lennének magasabbak.

Ha a jelenlegi, illetve az egy-két évvel ezelőtti nemzetközi árakhoz viszonyítjuk, akkor durván kétszer annyit kellene fizetni, véli a szakértő.

Magyarországon jelenleg az európai átlag felébe kerül az áram.

A hirado.hu által közölt összesítésből látszik, hogy itthon 10,63 eurócentbe kerül az áram kilowattóránként, ami a német árnak a harmada. A gázár pedig itthon a legolcsóbb az egézz Európai Unióban.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még