logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A vártnál is sokkal magasabb lesz a novemberi nyugdíjprémium

| Szerző: hirado.hu
Megjelent a novemberi nyugdíjprémiumről és annak korrekciójáról szóló kormányrendelet. Szakértők szerint valamivel nagyobb lesz az emelés annál, mint amit az eddigi hírek alapján vártak, eszerint a legtöbb nyugdíjas több mint százezer forint pluszhoz jut novemberben. Ebből a 80 ezres prémium fix minden nyugdíjas számára, a felette lévő rész az infláció miatti korrekció, ez a havi nyugdíj nagyságától függ. A kifizetett összeg tehát 102 ezer forint körül lesz – derült ki az M1 Híradójából.

Két és félmillió nyugdíjas, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő is a maximális 80 ezer forintos egyszeri juttatást fogja megkapni még idén novemberben – osztott meg részleteket a nyugdíjprémiumról a kormány közösségi oldalán Novák Katalin. A miniszter a szerda este megjelent kormányrendelet kapcsán úgy fogalmazott: a 80 ezer forintot azok is megkapják, akik nem lennének jogosultak a teljes összegre.

Az M1 által megkérdezett nyugdíjasok azt mondták: örülnek az emelésnek.

„Hát ez nagyon, nagyon jó, végre, hogy a kormány ilyen okosan intézkedett!” – mondta nevetve egy nyugdíjas a Híradónak.

„Hogy a kormányunk ilyen döntést hozott, ezt csak nagyon tudjuk dicsérni. A nyugdíjasklub nevében mondhatom, a társaim nevében is… hogy mindenki örül neki” – fogalmazott egy másik.

Szeptemberben még arról szóltak az előrejelzések, hogy a várható nyugdíjprémium összege meghaladhatja az 50 ezer forintot. Orbán Viktor miniszterelnök azonban múlt pénteken bejelentette: minden eddiginél magasabb lesz ez az összeg.

„Mindenkinek ki tudjuk fizetni a 80 ezer forintot, tehát egységesen fogjuk ezt odaadni” – jelentette ki a miniszterelnök.

A nyugdíjtörvény miatt 435 ezer ember ennél kevesebb pénzt kapott volna; a gazdaság teljesítményének köszönhetően azonban a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget.

„Ez a csomag egy nagy meglepetést tartalmaz”

Egy másik, a nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendelet is szerda este jelent meg, amiből kiderül, hogy nagyobb lesz az emelés annál, mint amit előzetesen vártak. A jogszabály az eddig ismert 0,7 százalékos kiegészítő emelés helyett 1,2 százalékot ír elő. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ez nagyon jó hír a nyugdíjasoknak.

„Úgy kell értelmezni, hogy az év első 10 hónapjára, tehát januártól októberig, az arra járó 1,2 százalékos emelést megkapják egyösszegben, ide még hozzá kell számolni a februárban kapott egynegyed havi plusz nyugdíjra járó emelést is, ami a 13. havi nyugdíj első lépése volt, így ezt az egyösszegű emelést kézhez kapják” – magyarázta a szakértő.

„Majd maga a novemberi nyugdíj összege, az már 1,2 százalékkal emelten érkezik, és így természetesen már a decemberi nyugdíj is ebben az emelt összegben jön” – tette hozzá.

Ha egy középértékű 130 ezer forintos nyugdíjat veszünk alapul, akkor az 1,2 százalékos egyösszegű kifizetés 15 990 forintot tesz ki. Ehhez adódik még hozzá a 80 ezer forintos nyugdíjprémium, így 2021 novemberében az összes juttatás mértéke 227 550 forint lesz.

A jövő év elején is számíthatnak pluszpénzre a nyugdíjasok. Orbán Viktor az idősek napján közölte: jó esélyt lát arra, hogy a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjnak már nem csak a felét, hanem a teljes összegét vissza tudják adni februárban. A korábbi tervek szerint a polgári kormány ezt több lépcsőben adta volna vissza. Orbán Viktor azonban múlt pénteken azt mondta: még dolgozni és harcolni kell azért, hogy ezt a pénzt ki tudják fizetni, de szerinte sikerülhet.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még