logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: A gazdasági növekedés biztosan eléri az 5,5 százalékos szintet, így a családok megkaphatják az adó-visszatérítést

| Szerző: hirado.hu
A tél előtt mindig izgalmas kérdésként szereplő nemzetközi gázszállítási szerződések kiválóan sikerültek: a magyar kormány 10+5 évre kötött megállapodást a gázszállításról. Ennek köszönhetően a hazai fogyasztók továbbra is a legkevesebb gázszámlát fogják fizetni egész Európában.

A családok adó-visszatérítésének nem lesz akadálya

A tegnapi ülésén a kormány az aktuális gazdasági helyzetről tárgyalt. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint olyan forgatókönyv nem lehetséges, ami azt mutatná, hogy az ország ne érné el az éves 5,5 százalékos gazdasági növekedést.

A visszatérítés értékhatára a 2020. decemberi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott, teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset tizenkétszerese – közölte.

Azt tudjuk mondani a Pénzügyminisztérium tegnapi számai alapján, hogy a növekedés az 5,5 százalékot biztosan meg fogja haladni, de akár a 7,5 százalékot is elérheti” – mondta.

Hozzátette: ebből az következik, hogy minden 18 év alatti gyermeket, illetve iskolába járó gyermeket nevelő család mindkét szülője vissza fogja kapni az átlagjövedelem szintjéig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját. Ezt az államkincstár visszafizeti a jövő év elején.

A legolcsóbb gáz Európában Magyarországon lesz

A kormány meghallgatta a külügyminisztérium beszámolóját a gázmegállapodásról. A magyar kormány 10+5 évre kötött megállapodást a gázszállításról. Ennek köszönhetően a fogyasztók továbbra is a legkevesebb gázszámlát fogják fizetni egész Európában. A megállapodás jelentősége azért is kiemelkedő, mivel az energiárak többéves csúcsot értek el.

Évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz érkezik a déli és az osztrák útvonalon.

Elmondta, a most megkötött szerződés lényegesen kedvezőbb, mint az 1995-ben aláírt, most lejáró gázszerződés alapján a magyar államot terhelő fizetési kötelezettség volt.

Felidézte, hogy az elmúlt évek magyar kormányzati intézkedéseinek köszönhetően 2013 óta átlagosan 25 százalékkal csökkent a földgáz, az áram és távhő ára Magyarországon, még inflációt követő emelést sem engedett a kabinet.

Ennek köszönhető, hogy ma a magyar fogyasztók Európában az egyik legalacsonyabb háztartási energiaárakat fizetik – mondta.

Kifejtette: jelenleg a magyar fogyasztók a negyven százalékát fizetik annak, mint amennyit az európai áramár alapján kellene fizetniük. Szerinte ezt az teszi lehetővé, hogy előnyös szerződést kötött a kormány az energiabeszerzésre, döntően és legnagyobb mértékben Oroszországgal, valamint Magyarországnak jelentős mértékben sikerült gázt raktároznia.

Hozzátette: Magyarország ma az uniós tagállamok sorrendjében a hetedik a tárolt gázmennyiséget nézve, a tárolt üzemi gázmennyiség a tározók 83 százalékát kitölti.
Megjegyezte, a gáztározókat is ez a kormány vásárolta vissza.

Ha az ellenzéknek az a sokat hangoztatott vágya valóra válna, hogy a magyar emberek az energiaellátásért a világpiaci áraknak megfelelő átar fizessenek, akkor egy átlagos háztartás 386 ezer forinttal többet kellene fizetnie egy évben.

A koronavírus ellen csak a vakcina a megoldás

A beoltottak száma 5 884 183, közülük 5 640 410-en már a második oltást is megkapták, 742 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 546 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 822 072-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 30 185-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 784 539, az aktív fertőzöttek száma pedig 7348. 529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 81-en vannak lélegeztetőgépen – mondta. Továbbra is azt tudják mondani, hogy az egyetlen megoldás a vakcina felvétele. Továbbra is van annyi vakcina, hogy mindenki megkaphassa a harmadik oltást is.

Kormányülés élesre töltve

Csütörtökön Hajmáskéren lesz kihelyezett kormányülés hadgyakorlattal egybekötve, a német féllel.

Egy gyűlöletverseny zajlik a baloldalon, ez pedig az előválasztás. Mindazok a megnyilvánulások, amelyek direkt agressziót jelentenek, távol állnak a kormánytól, és az ilyen megnyilvánulásokat teljes mértékben elítélik – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Az új német vezetéssel is jó kapcsolatokra számít a kormány

A német választási eredményekre reagálva elmondta, elfogadják és tiszteltben tartják a német állampolgárok választását, és bíznak benne, hogy a jövőben Magyarország és Németország hatékonyan tud majd együttműködni és párbeszédet folytatni.

Gulyás bízik benne, hogy az államközi kapcsolatokban higgadt és normális párbeszéd lesz az új német kormánnyal.

Az előválasztás színjáték, tehetséges és kevésbé tehetséges színészekkel

A választásra jogosultak 7-8 százaléka vett részt a verseny nélküli előválasztáson, legalább ennyi ellenzéki szavazó biztosan van az országban – mondta Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre válaszolva. Ezt a színjátékot tehetséges és kevésbé tehetséges színészek játsszák – tette hozzá.

A maszkhasználatról mindenki szabadon dönthet

Az eddigi adatok alapján a világ minden országában kiderült, hogy az oltottak és az oltatlanok esetében hatalmas a különbség a halálozás és a súlyos megbetegedés területén. Elmondta, a tömegközlekedés fenntartói döntenek a maszkhasználatról, de egyelőre mindenki szabadon dönthet arról, visel-e maszkot.

Az online oktatástól a gyerekek átoltottsága védhet

Már 50 százalék fölött van a 12–15 év közöttiek beoltottsága. Ennek köszönhetően nem kell azzal számolni, hogy visszaállna az a helyzet, hogy megfertőződés miatt egy-egy osztálynak, iskolának át kéne állnia online oktatásra. Ehhez az is hozzájárul, hogy a tanárok több mint 80 százaléka felvette az oltást.

A miniszter is aláírta a petíciót

Gulyás Gergely is aláírta a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót.  Szerinte az aláírásgyűjtés figyelemfelhívás arra, hogy a jelenlegi kormány és a múlt között kell választani, a petíció címzettje a magyar baloldal, amelynek a vezetője Gyurcsány Ferenc.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a Szent János Kórház felújítása jelenleg is zajlik, a renoválási munkálatok a következő hónapokban, várhatóan februárra véget is érnek.

A budapesti közlekedési helyzet kapcsán Gulyás közölte, két éve van új vezetés, és egyre nagyobb a káosz, a dugók és a szemét. Rendkívül hátrányos, hogy a főpolgármester nem a feladatával foglalkozik.

Magyarország gyalázása miatt érkezik a LIBE

Az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) magyarországi látogatásáról szólva Gulyás Gergely azt mondta: a delegáció – egy-két tag kivételével – Magyarország gyalázása miatt érkezik, és azért, hogy segítse az ellenzéket. Számtalan megalapozatlan kritikájuk van az országgal szemben – folytatta –, de az antiszemitizmussal vagy a kommunizmussal szemben nincs, ahogy ezen erők magyarországi összefogásával kapcsolatban sem.

A bizottság azért érkezik ide, hogy a magyar Molotov-Ribbentrop-paktum jelöltjeit támogassa” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte a képviselőiknek nincs jártassága a magyar politikában, a kormány pedig nem tudja, mit vizsgál a testület, mert – mint fogalmazott – az EP jellegzetessége, hogy „lényegtelen, milyen szabályok irányadók rá”. A kormány a kötelező udvariasság szabályainak megfelelően fogadja őket, az igazságügyi és a belügyminiszter is találkozik velük – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt közölte, Orbán Viktornak fontos dolgai vannak, ezért nem fogadja a LIBE-bizottság Magyarországra látogató delegációját.

Remélhetőleg Németország Magyarország kiszámítható partnere lesz

A miniszter gratulált a német választás győztesének, és reményét fejezte ki, hogy Németország Magyarország kiszámítható partnere lesz, függetlenül attól, hogy a koalícióra készülő pártok eddig milyen véleményt fogalmaztak meg. Szólt a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fontosságáról.

Megjegyezte ugyanakkor: a német politika alakítója régóta nem a politikus, hanem a sajtó, Angela Merkel kancellár viszont képes volt akár a sajtóval szemben is cselekedni. Ma azonban nem látszik, lenne-e olyan politikus, aki ezt folytatná.

Olyan koalíció várható, amelynek pártjai között kisebbek a különbségek, mint eddig bármikor, és a „Közép-Európával szembeni megértés ezen politikai erőket nem jellemezte”.

Az uniós helyreállítási alapról azt mondta: a tárgyalás folyamatos. Vannak kérdések, amelyekben egyetértenek és előrejutottak, de a magyar kormány nem tud eleget tenni a gyermekvédelemmel kapcsolatos kéréseknek abban a formában, ahogy azt az Európai Bizottság kéri, és az uniós jog szerint nincs is a kérésnek alapja.

Gyurcsány viselkedése mérgezi a közéletet és kizárja az értelmes viták lehetőségét

A minisztert a politika „durvulóbb” hangneméről, Gyurcsány Ferenc (DK) utcai konfliktusáról is kérdezték. Azt mondta: csak mérgezi a közéletet és kizárja az értelmes viták lehetőségét az ilyen viselkedés. Szerinte azonban az ellenzéki oldalon egy gyűlöletverseny zajlik, „ezt nevezik előválasztásnak”, a kormány ugyanakkor ebben nem lesz partner – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a Jobbik gyökereihez visszanyúló, de újszerű gyakorlat, hogy egy ellenzéki frakcióvezető testőrökkel veszi közbe magát.
Az ellenzéki előválasztás kapcsán megismételte: a „showműsor” egy koreográfia szerint zajlik, a nyertes pedig a budapesti főpolgármester lesz.

A személyes adatok védelme miatt és kegyeleti okokból is problémás lenne annak nyilvánosságra hozatala, hogy a koronavírusban elhunytak közül ki nem volt beoltva – válaszolta egy másik kérdésre. Megismételte: jelentősen kisebb az esélye a betegségre és az elhalálozásra az oltottaknak, vagyis az oltás hatékony védelmet jelent.

Nem kell iskolabezárásokkal számolni

Az iskolai oltásokról szólva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: nemrég zajlott le a 12-19 évesek oltásának második köre, a korosztályba tartozók többsége megkapta a vakcinát, a pedagógusok átoltottsága 85 százalék körüli, így alapvetően nem kell iskolabezárásokkal számolni.

A Fudan Egyetemről szóló népszavazásról a minisztert azt nyilatkozta: a kabinet álláspontja, hogy akkor épül meg az egyetem, ha a budapestiek azt akarják. Szerinte az ellenzék a témát a kampány részének tekinti.

A Fidesz frakcióvezetője már bejelentette a képviselőcsoport támogatását ahhoz az ellenzéki kezdeményezéshez, hogy a választás napján tartható legyen népszavazás. Megjegyezte: jelenleg nem egyértelmű a szabályozás, a tilalom egyoldalú, vagyis választási időpontra nem lehet népszavazást kitűzni, de fordítva ez nincs kimondva. Hozzátette: a nemzetközi gyakorlat is lehetőséget ad erre.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai csehországi látogatása kapcsán merült fel az a kérdés, lehetséges-e 51 százalékos magyar tulajdoni hányad szerzése egy cseh, katonai repülőgépeket gyártó cégben. A miniszter annyit felelt: „örülünk, ha fontos külföldi cégekben lehet magyar tulajdont szerezni”.

Átmenetinek tekinthető az infláció emelkedése

Egy másik kérdésre az inflációról azt mondta: a jegybank fellép az ellen, de egyelőre az emelkedés átmenetinek tekinthető és egy éven belül lecsendesedhet, mivel az infláció mértéke a gazdasági fellendüléshez kötődik.

Mindenki egész biztos lehet benne, hogy a norvégok fizetni fognak” – jelentette ki a miniszter egy erre vonatkozó kérdésére. Gulyás Gergely közölte azt is: a budapesti demográfiai konferencia legfontosabb eredménye az volt, hogy megjelentette azt a nemzetközi élet legmagasabb szintjén is létező véleményt, hogy a családpolitika alternatívája a migrációnak.

A miniszter a gázszerződéssel kapcsolatos kérdésre azt felelte: a jövőben Magyarország lényegesen kevesebbet fizet majd az energiahordozóért, ám az ár üzleti titok. Hozzátette: az energiamix nem változik a jövőben sem, azon belül az orosz gáz aránya sem.

Szükséges a határvédelem megerősítése

Gulyás Gergely beszámolt arról: mivel az illegális migráció jelenleg nyolcszorosa az elmúlt évekének, szükséges a határvédelem megerősítése.

Amikor a tanárok bérének emeléséről kérdezték, a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak a véleménynek adott hangot, hogy általánosságban is rendezni kell a pedagógusok bérét, aminek érdekében már elismerten nagy lépéseket tett 2012 és 2015 között a kormány.
Jelezte: a témában döntés nem született, de kormányoldalon igény van erre, így csak a mérték a kérdés.

Az iskolai közétkeztetés kapcsán Gulyás Gergely elmondta: a kormányzatnak fontos, hogy a szülők által fizetendő díjak ne emelkedjenek az inflációnál nagyobb mértékben.

Azt a társadalmi igényeknek is megfelelő döntésnek nevezte, hogy többségében helyi alapanyagot használjanak a menzákon. Emlékeztetett arra, hogy óvodától gimnázium végéig a gyerekek többsége ingyen vagy jelentős mértékben támogatott módon jut étkezéshez.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte, lezárult az Antall József Tudásközpontnál indított vizsgálat, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a gazdálkodás „a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott”, egyes elemek „a jó erkölccsel nehezen egyeztethetőek össze”, ezért az állam a jövőben nem támogatja közpénzből az intézményt.

Liberális cenzúra érvényesül ma Magyarországon

Amikor az őszödi beszéd következményeiről készült film bemutatója kapcsán kérdezték, a miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy liberális cenzúra érvényesül ma Magyarországon. Megemlítette, hogy az utóbbi években több olyan film is kapott támogatást, amelyek szemlélete ellentétes volt a kormányéval.

A magyar-ukrán kapcsolatokról úgy nyilatkozott a miniszter: már az orosz-magyar gázmegállapodás előtt elkezdődött a „bosszúállás” a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználatának durva korlátozásával, a történtek miatt blokkolja Magyarország Ukrajna NATO-társulási tárgyalásait.

Mi a párbeszéd útjára szeretnénk visszamenni – hangsúlyozta Gulyás Gergely, utalva arra, hogy a vita dacára tett Magyarország humanitárius és politikai gesztusokat a szomszédos ország felé.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, nem látni a sürgető igényt a járványkorlátozások olyan enyhítésére, hogy újra lehessen időközi választásokat tartani, ugyanakkor jelezte, nem képzelhető el, hogy a vírushelyzet miatt elhalasztanák a jövő tavaszi országgyűlési választást.

Egyre nagyobb a káosz a fővárosban

Gulyás Gergely szerint a főváros két éve megválasztott vezetésének működése alatt egyre nagyobb a káosz, a dugó, a szemét és romlik a hajléktalanhelyzet, ami „rendkívül hátrányos a budapestiekre nézve”.

Elfogadhatatlannak nevezte „a választási ígéretek direkt és nyílt megszegését”, mondván, miközben a metróba is légkondicionálót ígért megválasztása előtt a jelenlegi főpolgármester, most ilyen rendszer nélküli villamosokat venne Budapest.

Hozzátette: a főváros mostani vezetésének egyetlen komoly közbeszerzése – a Lánchíd felújítása – is drágult a korábbi eljáráshoz képest, így „a korrupció elleni harc eredménye a közbeszerzéseknél többmilliárdos többletköltség a fővárosnak”.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még