×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ismét demonstráltak Szekszárdon is – Őszöd’15

 

A szekszárdiak csütörtökön immár tizenegyedik napja tüntettek a budapesti Kossuth tériek mellett, a kormány lemondásáért.

A szervezők friss hírekkel ismertették meg a jelenlévőket, többek között az ORTT-nek a Hír TV ellen kezdeményezett vizsgálatáról. A kilátásba helyezett betiltást hangos pfujolás fogadta.

Újra felhívták a tüntetők figyelmét a város polgármesterének, az MSZP–SZDSZ polgármesterjelöltjének péntek délutáni „pörköltpartijára”, és a szórólap alapján mindenkit arra biztattak, jöjjön el a kampányzáróra.

Halmosi József borász élesen bírálta a szabaddemokraták Európai várost építünk szlogenjét, példákkal illusztrálva a város eladósodását, a vagyonfelélést és az elszegényedett emberek hajléktalanná válását állítva szembe a városvezető koalíció választási kampányával.


Több mint négyszázan demonstráltak Szombathelyen

Kormányellenes demonstráció Szombathelyen 2006 szeptemberében (Fotó: MTI/Czika László)

Több mint négyszázan demonstráltak csütörtökön este Szombathelyen Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelve.

A korábbi esték kialakult forgatókönyve szerint a résztvevők ezúttal is énekekkel, dalokkal fejezték ki nemtetszésüket a hatalmon lévők politikája iránt. Voltak azonban a hozzászólók között olyanok is, akik nagyobb radikalizmusra kívánták ösztönözni a jelenlévőket, Ady Endrét idézve azt ajánlották „Merjünk radikálisan lélegezni”.

„Második hete gyűlünk össze esténként itt, a szombathelyi Szentháromság szobor tövében, és változatlanul nem sikerül eldöntenünk: politizálni akarunk, vagy görögtüzes kultúrműsorral akarjuk elszórakoztatni polgártársainkat, a Ki mit tud?-os járási elődöntők modorában” – fogalmazott a téren elmondott beszédében Molnár Miklós, József Attila-díjas költő.

Hozzátette: „a Gyurcsánymonnyonle mondanivalójú szónoklat azért is mellévág az üllőnek, mert a balatonőszödi kormányüdülőben nem egy, hanem százkilencven darab Gyurcsány volt jelen. Ha egyetlen Gyurcsányt lepöckölünk a politikai tekepályáról, azzal nem sokat nyerünk.”

A szónok szerint a demonstrálóknak egy országos politikai mozgalomhoz kapcsolódva kellene megfogalmazniuk a céljaikat, maguk közül kijelölve azokat, akik kapcsolatot tartanak a fővárosban és az ország többi részében demonstráló küzdőtársakkal.

„Görögtüzes gittegylet akarunk-e lenni vagy egygondolatú, egyihletű, egyet akaró értelmes magyarok gyülekezete?” – vetette fel.

„Annak van-e most az ideje, hogy elbömböljük egymásnak Wass Albert összegyűjtött verseit, vagy annak, hogy átalakuljunk a közvetlen demokrácia vitafórumává?” – tette fel a kérdést, amely
azonban megválaszolatlan maradt.

A következő hozzászólók egyike elszavalta Arany János A walesi bárdok című balladáját.


A tandíj ellen tartott fáklyás demonstrációt a Szabadság hídon a HÖOK

A tandíj ellen tüntetett mintegy félezer hallgató fáklyával kezében csütörtök este a budapesti Szabadság hídon a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Budapesti Regionális Szövetsége szervezésében.

Az alacsony létszám magyarázatát megadva Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke a híd közepén felállított színpadon azt mondta, hogy a részvevők csak jelzést akartak adni, hogy valami probléma van a felsőoktatásban.

„A tandíj a kormánypárti gondolkodásban nem a felsőoktatás finanszírozásának egyik eszköze, hanem öncél, erőpróba, a társadalmi ellenállás legyőzésének terepe”

– fogalmazott.

Nagy Zoltán elmondta, a tandíj bevezetésének eredményeként lehet, hogy majd a legszegényebbek talán be sem kerülnek a felsőoktatásba. „Ha kell, a Kossuth téren, az Alkotmány utcában vagy bárhol legyünk, ahol elmondhatjuk véleményünket, hogy a felsőoktatás átalakításáért és a tandíj ellen készek vagyunk fellépni” – hangsúlyozta.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke emlékeztetett: október 5-ig adtak határidőt arra, hogy a kormány készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörléséről. Kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, akkor megtartják a többezresre tervezett tandíjellenes demonstrációjukat.

A csütörtök esti fáklyás demonstráció apropója az volt, hogy a félidejéhez érkezett az a kéthetes határidő, amit az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak adott a HÖOK.

A békés demonstrálók közül többen magyar nemzeti zászlóval érkeztek a helyszínre, a tömeg többször azt skandálta, hogy „Tandíjstop”, „Nem akarunk tandíjat”.

A tüntetés idejére a rendőrség mindkét oldalon lezárta a hidat, s a fáklyás akció idején szünetelt a közvilágítás.

A demonstráció előtt a Fiatal Baloldal (FIB) az MTI-hez eljuttatott közleményében bírálta a HÖOK-ot, mert az önkormányzati választások előttre időzítette a demonstrációt. „A HÖOK ma is fideszes kottából énekel. A HÖOK és a többi jobboldali ifjúsági szervezet ma a múlt ostoba konzerválásához asszisztál” – áll a közleményben.

Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke a FIB közleményére reagálva az MTI-nek kijelentette: „a tandíj ellen tüntetünk, függetlenül attól, hogy melyik párt kormányoz.”


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.