logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: A magyar kormány kész együttműködni az új német kormánnyal

Magyarország természetesen tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, s bármilyen kormány is jön létre a szavazói akarat alapján, azzal együtt fog dolgozni – közölte a tárca szerint hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szűk győzelmével záruló németországi választás eredményét. Aláhúzta, hogy Magyarország készen áll az együttműködés további fejlesztésére Németországgal, miután a két ország fontos szerepet játszik egymás életében.

Az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés aláírási ceremóniáján, szintén újságírói kérdésre reagálva Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy Kijev nem akarja megtartani a Magyar-Ukrán Gazdasági Vegyes Bizottság csütörtökre tervezett ülését.

Az ukrán külügyminisztérium közleményben azt írták, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak az ügyben. A közlemény kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely “a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek.

A magyar külügy vezetője kijelentette, nem pontosan érti, hogy mi az összefüggés Magyarország energiaellátásának biztosítása, illetve aközött, hogy „normális módon együttműködünk a szomszédainkkal”.

„Visszautasítom a Magyarország ügyeibe történő beavatkozási kísérletet, a magyar emberek téli fűtésének biztosítása a mi dolgunk, azt semmilyen más ország nem befolyásolhatja” – fogalmazott.

Továbbá hangsúlyozta, hogy az új déli vezetékkel a Gazprom nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is megkerüli. Rámutatott, hogy az orosz vállalat eddig Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot is Magyarországon keresztül látta el földgázzal, s ebből tranzitbevételek származtak, mostanra azonban megváltozott a realitás, megépült egy másik útvonal.

„Mivel a Gazpromnak van gáza, és nem nekünk, ezért ez egy elég egyenlőtlen helyzet ebből a szempontból. Tehát amelyik útvonalon hozzák a gázt, mi azon fogjuk megvenni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Végezetül pedig hozzátette: „nem tudom, hogy az Északi Áramlat-2 vezetékről történt megállapodás után ukrán barátaink hasonlóan bátorsággal álltak-e ki mondjuk a németekkel szemben is”

Az ukrán külügy  a magyar-orosz gázmegállapodás után tiltakozásképp közölte, hogy kezdeményezik az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, ezen kívül jelzi, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még