logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Potápi: A magyar család- és nemzetpolitika az egyik legsikeresebb Európában

| Szerző: hirado.hu
Magyarország és Európa jövőjét a keresztény értékrend fennmaradása jelenti – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Bonyhád-Majoson, a felújított római katolikus templom újraszentelésén.

 

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány minden erejével azon lesz a jövőben is, hogy segítse a történelmi egyházakat, a helyi közösségeket, és mindazokat, „akiknek fontos a közös értékrendünk”.

2010 óta háromezer templom épült vagy újult meg a Kárpát-medencében; ilyen Szent István kora óta nem történt.

A hit mellett legalább ilyen fontos a családok és gyermekek védelme. Minden eddiginél erősebb támaszt kapnak a magyar családok, akik a nemzet alapkövei. Az elmúlt tíz év eredményei is igazolják, hogy a magyar család- és nemzetpolitika az egyik legsikeresebb Európában. Gyermekeink jövője is múlik azon, hogy a 2010-ben megkezdett, öt pillérre épülő családpolitikát tudjuk-e folytatni” – fogalmazott.

Potápi szerint a legfontosabb, hogy a gyermekvállalás anyagi értelemben előny legyen, a családokat saját tulajdonú lakáshoz juttassuk, és az édesanyákra alapozzuk a családpolitikát. Az ország működését családbaráttá kell tenni a jog eszközeivel, meg kell védeni a család intézményét, és a gyerekeket – foglalta össze.

Megjegyezte: a második világháború előtt Majos összetartó német közössége építette ki a ma Bonyhádhoz tartozó települést. A vesztes világháború után ennek a falunak is kitelepítették a döntően evangélikus, német többségét, helyükre a Bukovinából elindított, majd a Bácskából elmenekült székelyek kerültek.

A településen akkor csak evangélikus templom volt, de a katolikus székelyek, magyarok, felvidékiek feladatuknak tekintették hitük gyakorlását, és egy polgári jellegű parasztházat alakítottak át templommá. Az eltelt csaknem 80 évben az épület állaga romlott; a felújítást a Majos Értékeiért Egyesület indította el, amelyhez a Miniszterelnökség 100 millió forinttal járult hozzá, és támogatta a munkát a bonyhádi önkormányzat, illetve a pécsi egyházmegye is.

Felföldi László pécsi megyéspüspök az újraszentelésen azt mondta: a megújult templom óriási ajándék és „mindnyájunk szívében nagy gazdagság”.

A Szűz Mária Szent Neve templomnak helyet adó épületben 170 négyzetméterre növelték a szakrális teret, 80 négyzetméteres közösségi teret hoztak létre, továbbá egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat, a tetőt és új haranglábat építettek – hangoztatta Gáspár Imre, az egyesület elnöke, majd hozzátette: a mintegy 1200 lakosú településrészen 80-100 hívő látogatja a hétvégi miséket.

A címlapfotón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Rosta Tibor).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még