logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jövőre háromszor annyit fordít a kormány honvédelemre, mint idén

| Szerző: hirado.hu
A magyar kormány fontosnak tartja a honvédelmi képességek növelését, ezért 2022-ben 30 százalékkal több forrást fordít a honvédelemre, mint az idén – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

 

Menczer szombaton Nagykovácsiban a VII. Hadikultúra és Military Fesztivál megnyitóján arról beszélt, hogy szükség van egy erős magyar honvédelemre, ugyanis veszélyes időket élünk, ezt a veszélyt pedig a járvány mellett a tömeges és illegális bevándorlás jelenti, amelyek ellen mindenképpen védekeznünk kell.

Menczer szerint a 2015-ös migrációs válság óta a migrációs hátterű terroristák Európában több mint háromszáz ártatlan embert öltek meg és több mint ezerháromszázat megsebesítettek.
Az államtitkár azt is szóvá tette, hogy a tömeges bevándorlás a jelen és a jövő kérdése, mivel az amerikaiak által elrontott afganisztáni kivonulás miatt az ország potenciális kibocsátó országgá vált, ahonnan jelenleg már négymillió belső menekült van úton.

A 40 milliós ázsiai ország lakosságának a fele él humanitárius segélyekből, milliók és tízmilliók dönthetnek úgy bármikor, hogy az életkörülményeikből adódóan elindulnak Európa felé” – figyelmeztetett Menczer Tamás.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a honvédelmi ráfordítás 2022-ben először haladja majd meg az 1000 milliárd forintot, annak pedig hozzávetőleg a felét fordítja különböző fejlesztésekre a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program.

Magyarország a NATO-ban vállalt kötelezettségét, miszerint a GDP 2 százalékát honvédelemre fordítja, legkésőbb 2024-ig biztosan eléri. Azt a vállalást pedig, hogy a honvédelemre fordított összegek 20 százalékát fejlesztésre fordítjuk, már a határidő lejárta előtt 5 évvel elkezdtük teljesíteni” – fűzte hozzá a KKM államtitkára.

A magyar kormány 2010-hez képest

jövőre több mint háromszoros összeget kíván a honvédelemre és haderőfejlesztésre fordítani.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a hagyományőrzőkhöz szólva azt mondta: „Rendkívül fontos az a munka amit végeztek, egy olyan történelmi korban, ahol egymás után döntögetik le a szobrainkat, döntik le a hőseink szobrait és kérdőjelezik meg a történelmi tetteiket. Tartsatok ki! Olyan történelmi korba kerülünk, ahol igenis az igaz az igaz lesz és a hamis az hamis.”

A címlapfotón Menczer Tamás (Fotó: MTI/Mohai Balázs).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még