logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szibériai tigris érkezett a fővárosi állatkertbe

| Szerző: hirado.hu
A hét elején megérkezett Veszprémből Szása, az új hím szibériai tigris. A tizenkét éves állat jelenleg új otthonával ismerkedik, később pedig megkezdik az összeszoktatását Nivával, a már régebb óta a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő.

Idén tavasszal elpusztult Norbi, a Fővárosi Állat- és Növénykert öreg szibériai tigrise. Így aztán Niva, a nőstény állat egyedül maradt. Most viszont újra társaságot kap maga mellé Szása személyében – olvasható az állatkert honlapján.

Szása 2009-ben született Németországban, majd még kölyökként, néhány hónapos korában került a Veszprémi Állatkertbe. A királynék városában épp most kezdenek neki egy nagymacska komplexum kialakításának, s az építkezés idejére meg kellett oldani az ottani állatok, többek között Szása elhelyezését is. A fővárosi állatkert pedig épp egy hímet keresett Niva mellé.

A tulajdonképpeni szállításra szeptember 20-án, hétfőn került sor, s az újonnan érkezett hím máris a kifutóban látható. Jelenleg új otthonával ismerkedik, felméri a terepet, megismeri a gondozókat, és persze kitapasztalja azt is, hol kapja az ennivalót és az ivóvizet. Amikor pedig már kellő helyismeretet szerez, megkezdik a Nivával való összeszoktatását is. Természetesen ez a folyamat is lépésről lépésre történik majd. Szása már tudja, hogy a közelben egy nőstény tigris is van, és hamarosan láthatják is egymást, először csak egymástól elválasztva, két szomszédos kifutóban. Az összeszoktatás ideje alatt figyelni fogják az állatok reakcióit, és ha eljött az ideje, össze is fogják engedni őket.

Niva eddig már öt kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen. Elméletileg annak sincsen akadálya, hogy a sikeres összeszoktatás után idővel akár Szásával is legyenek közös utódaik. A tigrisek természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló európai tenyészprogram szempontjából tulajdonképpen összeillő párt is alkotnának. Tudni kell azonban azt is, hogy Niva már nem fiatal, augusztusban töltötte be tizenötödik életévét. vagyis Szásánál mintegy három esztendővel idősebb. Így előfordulhat, hogy az eddigi öt kölykén kívül már nem lesznek további utódai. Az új hím társaságának azonban bizonyára így is örülni fog.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1877 óta foglalkoznak tigrisek tartásával. Az idők során főleg bengáli, szibériai, illetve az azóta már kihalt jávai tigrisekkel foglalkoztunk.
Bár a tervek szerint már az állatkert megnyitáskor szerettek volna nagymacskákat, így tigriseket is bemutatni az érdeklődőknek, de erre a helyhiány miatt csak tíz évvel később kerülhetett sor. 1876-ra, az Állatkert megnyitásának tízéves jubileumára készült el ugyanis az első Oroszlánház, amelyet Hauszmann Alajos tervezett, és amelyet természetesen nemcsak oroszlánoknak, hanem más nagymacskáknak, így tigriseknek is szántak.

Az állatkert első, 1876-ban épült Oroszlánháza (Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert honlapja)

Így már csak tigrist kellett szerezni. Ezt végül úgy sikerült megoldania az akkori vezetőségnek, hogy azt a két bengáli tigrist, akiket Batthyány Elemér gróf és Czetvertinsky Borisz herceg hoztak magukkal 1875-ös indiai útjukról, és akik néhány éven át a gróf ikervári birtokán laktak, 1877 tavaszán a tulajdonjog fenntartásával az állatkertbe helyezték át. A két állat az Oroszlánház egyik ketrecében kapott helyet.

Ettől kezdve a tigrisek állandó látványosságai voltak az állatkertnek, s bár abban az időben a nagymacskákat még ritkán sikerült olyan sokáig életben tartani, mint manapság, újabb állatok beszerzésével az utánpótlásról is rendszeresen gondoskodtak.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még