logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Biztatóak a magyar családpolitika eddigi eredményei

„Európa jövője a gyermekekben van, nem a digitalizációban (...) ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Budapesten nemcsak a közutakon, hanem a politikában is „nagy a forgalom”, hiszen a csütörtökön kezdődött Demográfiai Csúcson tudósok és politikusok adták egymásnak a kilincset. Az EU-ban megindult a gondolkodás az unió jövőjéről, és mi lehet fontosabb Európa jövője szempontjából, mint hogy lesz-e elegendő gyermek – tette fel a kérdést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint Európa jövője a gyermekekben van, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt. Mindenkit érdekel, hogy mit lehet tenni azért, hogy Európa képes legyen fenntartani magát. A csúcson azért vettek részt olyan sokan, mert Magyarország egy eltérő modellt alkalmaz, és mindenki kíváncsi, hogy ez mennyire működik.

Orbán Viktor szerint haladunk előre az úton, az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságok száma, a korábban katasztrofálisan alacsony szinten lévő termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 környékére ment fel. Ennek 2,1 körül kellene lennie, ezért még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak.

A miniszterelnök elmondta: megérti és elfogadja az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat.

„Továbbra sem fogadjuk el, hogy megmondják nekünk, hogyan neveljük gyermekinket.  Elégedjenek meg azzal, hogy elfogadó és őket semmiben nem hátráltató politika mellett élnek” – mondta.

A magyar családtámogatási rendszer működtetéséhez elég az öt pillér, de a legfontosabb az a gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Az állam átvette a biztonságos élet megteremtésének számos részét. Régen azok a családok éltek jobban, ahol kevés volt a gyermek, és sokan gondolják még most is úgy, hogy a gyermek nem épít, hanem elvesz – fejtette ki a kormányfő.

A kormány családpolitikai céljairól szólva a miniszterelnök kiemelte: a fő gondolat az, hogy – akárcsak a modern kort megelőzően – akinek gyereke van, az jobban éljen, mint akinek nincsen. Márpedig ha a kormány nem segít adó és támogatási rendszerrel, munkaerőpiaci szabályozással, ami segíti a gyermeket vállaló nők jobb életét, a család és a gyermekvállalás mögötti gazdasági motívum el fog tűnni.

Kell gazdasági motiváció is ahhoz, hogy a fiatalok korán, kellő komolysággal elkötelezzék magukat a családi élet mellett. Ehhez a kormánynak kell segítséget adnia – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, ha

sikerül a mély emberi meggyőződést összekapcsolni egy anyagival, akkor „Magyarország jövője biztosítva van”.

A gyermeket nevelő kisvállalkozók is kapnak adóvisszatérítést, mivel „nagyon fontos munkát végeznek” az ország számára.

Mindenki számára nehéz volt a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket neveltek. Ők nagyon nagy terheket viseltek, és most, hogy az ország újraindítása „minden várakozást felülmúlóan sikerült”, döntést kell hozni arról, mi legyen a többletbevétellel.

„Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat. A kisvállalkozók is gyakran kimaradnak ebből” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, végre sikerült egy olyan gazdasági-pénzügyi modellt találnunk, amely szerint ők is visszakaphatnak a befizetett adójukból.

Meglátása szerint a kormánynak két nagy adóssága van.

„Mások csődbe vitték az országot 2010-ben, elvették a fizetéseket és a tizenharmadik havi nyugdíjat. Világossá kell tennünk az emberek számára, hogy ez már elmúlt, és mi jóvátesszük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta, hogy 20 százalékot megközelítő minimálbér-emelés a cél, ehhez azonban segítségre van szükség a kormány részéről. „Ha rosszul emelünk minimálbért, akkor abból munkanélküliség lesz” – mondta Orbán Viktor.

Magasabb lesz a minimálbér 2022 elejére, mint az átlagbér volt a Gyurcsány–Bajnai kormány alatt. A kormány igyekszik jövőre visszaadni a harmadik, illetve a negyedik heti nyugdíjat is a nyugdíjasoknak, „hogy úgy állhassak a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai korszakot végleg meghaladtuk” – fogalmazott a Orbán Viktor.

A koronavírus közelgő negyedik hullámával kapcsolatban ismételten felhívta a figyelmet, hogy aki még nem oltatta még be magát, az tegye meg.

„Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát” – mutatott rá.

A döntés az emberek kezében van, nekünk annyi felelősségünk volt, hogy legyen elég vakcina.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások igazságtalanok lennének azzal a hatmillió emberrel szemben, akik beoltatták magukat, ezért ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja.

Elmondta, azt már megtanultuk, hogy csak az oltás segít. A probléma az, hogy van olyan magyar, aki ezt elhiszi és van, aki nem – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: az előbbiek az oltás révén biztonságban vannak, baj az utóbbiakkal van, mert ők életveszélynek, legalábbis egy súlyos betegségnek teszik ki magukat.

Orbán Viktor – a vakcina felvételére biztatva – arról beszélt: ellenállásba ütközik az oltás kötelezővé tétele, legfeljebb az egészségügyben dolgozók esetében fogadják azt el az emberek, vagy oly módon, hogy a munkáltatók terelhessék az oltás felé alkalmazottaikat. Ezen túl a magyar nem tűri el, hogy beleavatkozzanak az életébe, és ezt a kormánynak tudomásul kell vennie – tette hozzá a miniszterelnök.

Jelezte: év végéig 17-18 millió dózisnyi oltóanyag lesz raktáron, bárki beoltathatja magát. Orbán Viktor annak a vélemények adott hangot, hogy nem korlátozható az oltató többség a nem oltató kisebbség miatt, hiszen az előbbiek mindent megtettek, amit lehet, hogy szabadon élhessenek.

A lezárás ellen érvelek, az utolsó pillanatig, ameddig lehet – fogalmazott, hozzátéve, ha a negyedik járványhullám során lesz korlátozás, akkor is inkább a védettségi igazolványhoz való visszatérést fogja javasolni.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még