×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Olvasóink a Nemzeti Színházat hiányolják leginkább Budapest elpusztított épületei közül

 

Csütörtökön volt 70 éve, hogy 1951. szeptember 23-án a kommunisták felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum-templomot. Ennek apropóján kérdeztük az olvasóinkat, hogy nekik melyik lerombolt épület hiányzik a legjobban?

 

Olvasóink mintegy 37 százaléka a régi Nemzeti Színház épületét hiányolja Budapest ikonikus épületei közül, melyet a metró építésének ürügyén robbantottak fel. A régi Nemzeti előtt állt a Tinódi-szobor, mely ma a Városligetben található, az impozáns épülettel együtt harmonikus egységet alkotott.

Útépítési munkálatok miatt lezárták a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését. Balra a Nemzeti Színház épülete (Fotó: MTI/Lajos György)

A Regnum Marianum-templomra olvasóink 26 százaléka szavazott, mint a leginkább hiányolt épület. Ennek alapkövét 1925-ben tették le. Az épületet 1944-ben súlyos bombatalálat érte. A kommunista diktatúra megpecsételte az épület sorsát. Rákosiék elhatározták a Sztálin (később Felvonulási) tér kialakítását a helyszínen. 70 éve, 1951. szeptember 23-án robbantották fel a templomot.

A Regnum Marianum-templom a Városligetben, 1948. március 26. (Fotó: Magyar Fotó)

A harmadik helyen a régi Erzsébet híd végzett a szavaztok mintegy 20 százalékával. Ez volt a világ legnagyobb fesztávot átívelő lánchídja, 1898 és 1903 között épült. A hidat a második világháború idején, 1945. január 18-án a reggeli órákban robbantotta fel a Pestet kiürítő német haderő.

A régi Erzsébet híd Budapesten az 1900-as évek elején (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Olvasóink választhattak még a Mária Magdolna-templom, a tabáni szerb templom, a várbeli főhercegi palota és Honvéd Főparancsnokság, továbbá a Westend-ház közül is, az eredményeket az alábbi grafikánk tartalmazza.

(forrás: hirado.hu)