×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Novák Katalin: A családnak nincs alternatívája

 

A családnak nincs alternatívája – így összegezte az idei budapesti demográfia csúcsot Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a résztvevő állam- és kormányfők közös nyilatkozatban álltak ki a családtámogatások fontossága mellett, és hogy ezt az álláspontot képviselik Brüsszelben is. A találkozó zárónapján az európai családügyi miniszterek ültek tárgyalóasztalhoz – hangzott el az M1 Híradójában.


Európa családügyi minisztereinek kerekasztal-beszélgetésével folytatódott a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs pénteken.

Lorenzo Fontana volt olasz családügyi miniszter úgy fogalmazott: Európa pont attól szép, hogy bár a nemzetállamoknak különböznek hagyományaikban és kultúrájukban, mégis egy alapon állnak, és így alkotnak egy közösséget. Hozzátette: ezt azonban bizonyos gazdasági hatalmak nem akarják tudomásul venni.

„Vannak emberek, hatalmak, akik úgy gondolják, hogy az emberek csak anyagból vannak, és ha nem születnek Európában gyerekek, akkor importálhatunk gyerekeket bármely más kontinensről. Ez a megközelítés egy hamis emberképből fakad, mintha az ember csak egy szám lenne, és nem lenne lelke. A totalitárius rendszerek tesznek ilyet. Ez egy globális és liberális hozzáállás, és csak a gazdasági érdekeket szolgálja” – mondta a politikus.

A család elleni ideológia nagyon megerősödött a Nyugaton – ez már egy másik beszélgetésben hangzott el a magyar származású Frank Füreditől. Az akadémikus szerint: észrevétlenül ám annál tudatosabban terjesztik azt az ideológiát, miszerint a család egy sötét hely.

Frank Füredi, a University of Kent szociológus emeritus professzora úgy fogalmazott: „A család elleni ideológia nagyon megerősödött a Nyugaton, vannak akik azt mondják, hogy nem érdemes a szülőkre, nagyszülőkre hallgatni, mert nekik másfajta értékrendjük van mint ami értékek nekünk fontosak, és a gyerekeket arra tanítják hogy ne vegyék a szüleiket komolyan.”

A professzor hozzátette: a másik, úgynevezett zöldideológia pedig azt vallja, hogy az a jó irány a Föld szempontjából, ha egyáltalán nem vállalnak gyermeket a fiatalok.

A családnak nincs alternatívája – így kezdte záróbeszédét a családokért felelős tárca nélküli miniszter a konferencia végén. Novák Katalin elmondta: a kétnapos csúcson az állam- és kormányfők közös nyilatkozatot írtak alá, amely szerint mindannyian a családtámogatásokban látják a megoldást a demográfiai problémákra, és ezt az álláspontot fogják képviselni Brüsszelben is. Továbbá elutasítják azt a logikát miszerint ideológiai gyarmatokra és gyarmattartókra lenne felosztva a világ.

„Ezt mi nem tudjuk elfogadni, és nem fogunk semmilyen körülmények között gyarmattá vagy ideológiai gyarmattá válni! Az ideológiai gyarmatosításra nemet mondunk, és nem akarunk sem az ideológiai gyarmattartók sem az ideológiai gyarmatok táborába tartozni” – fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin hangsúlyozta: egyetértettek abban is, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban forrásokat kell adni a demográfiai problémák kezelésére, kiemelte: szeretnénk, ha az EU-s költségvetésből nekünk járó összegeket a legnagyobb kihívás kezelésére fordíthatnánk, ez pedig a demográfiai kihívás, és erre számunkra a megoldás a magyar családok támogatása.