logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Önnek melyik lerombolt épület hiányzik a legjobban?

| Szerző: hirado.hu
Ma 70 éve, 1951. szeptember 23-án felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum-templomot. Nem ez volt az egyetlen olyan ikonikus épület, amelyet a kommunista diktatúra idején leromboltak, megsemmisítettek. Ennek apropóján kérdezzük az olvasókat. Önnek melyik lerombolt épület hiányzik a legjobban?

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy szerintük a városképből melyik épület hiányzik a legjobban, amit a kommunista diktatúra idején elpusztítottak. A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A Regnum Marianum-templom (Mária országa/királysága) alapkövét 1925-ben tették le. A gazdasági válság miatt az építkezés elhúzódott, 1931. június 14-én szentelték fel. A csaknem 2500 ember befogadására alkalmas, 1820 négyzetméteres templom emlékeztetett a jeruzsálemi Szent Sír-templomra. Tornyát a Szent Korona másolata ékesítette.

Az épületet 1944-ben súlyos bombatalálat érte. A kommunista diktatúra megpecsételte az épület sorsát. Rákosiék elhatározták a Sztálin (később Felvonulási) tér kialakítását a helyszínen. 1951. szeptember 23-án robbantották fel a templomot.

A hívek élőláncot alkotva védték a szent helyet, őket kényszermunkára vitte az ÁVH. A Regnum Marianum porig rombolása a kommunista diktatúra pusztításának egyik jelképe lett.

1945 után több épület is áldozatul esett a kommunisták rombolásának, vagy pusztult el más körülmények miatt.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még