logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közel szász illegális bevándoroló próbált az országba jutni szerdán

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások két csoportban - Katymárnál, majd Bácsbokod közigazgatási területén – 22 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Az 51-es főúton Nagybaracskánál egy indiai embercsempész autójában két migránst találtak, míg Csongrád-Csanád megyében további 47-et tartóztattak fel – közölte a rendőrség csütörtök kora reggel a honlapján.

A Bács-Kiskunban feltartóztatott csoportok tagjai szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – tudatták.

Közölték azt is, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának rendőrei egy gépjárművet ellenőriztek Nagybaracska közigazgatási területén.  A gépkocsit egy indiai férfi vezette, rajta kívül a járműben két – magát afgán állampolgárnak valló – ember tartózkodott. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőrt előállították a rendőrök és őrizetbe veszik. A migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – tették hozzá.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint jogellenesen próbált meg bejutni az országba 47 határsértő. Ásotthalom külterületén 36, míg Szegeden 11 határsértőt tartóztattak fel.

A csoportok tagjai közül egy szomáliai, négyen jemeni, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Növekszik a határsértők száma a Homokhátság déli részén

Jelentősen növekszik a határsértők száma a Homokhátság déli részén, az érintett önkormányzatok a polgárőrszervezetek és a mezőőrség támogatását, valamint a térfigyelő kamerarendszerek bővítését kérik – jelentette ki Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön Mórahalmon.

A politikus a térség polgármestereivel és a rendvédelmi szervek helyi vezetőivel tartott térségi közbiztonsági egyeztető fórumot követő sajtótájékoztatón azt mondta, a 2015-ben kicsúcsosodó migrációs válság rendkívül komoly kihívás elé állította az embereket, jelentősen befolyásolva az itt lakók életminőségét.

Az elmúlt hónapokban az ehhez vezető folyamat kezd megismétlődni. A járás területén tavaly 1100 határsértőt tartóztattak föl, idén csak szeptember elejéig 3600-at, többségüket az elmúlt hetekben. Szélesedik az érintett települések köre is: a rendészeti jelenlét elkerülése érdekében Röszke, Mórahalom, Ásotthalom mellett egyre gyakrabban tűnnek föl a határsértők Pusztamérgesen, Öttömösön, Ruzsán és már Forráskúton is – közölte a polgármester.

Nógrádi Zoltán leszögezte, a határzár jelentősége elvitathatatlan, ennek köszönhető, hogy nem ezrével érkeznek a Homokhátság településeire a migránsok. A határsértők azonban megbontják a kerítést vagy létrával másznak át rajta, és vannak olyan természeti akadályok, vízfolyások is, ahol kikerülhető a védelem; emellett kiemelkedő az embercsempészek szerepe is.

Míg korábban a határsértők kerülték az érintkezést a lakossággal és intézményekkel, az elmúlt időszakban megjelentek a belterületen is. Régebben nem volt jellemző agresszív a fellépés, ez megváltozott a határzónában a rendőrökkel, katonákkal szemben, és előfordulnak az itt élőkkel szemben elkövetett, jellemzően vagyon elleni bűncselekmények is – mondta Nógrádi Zoltán.

Az érintett önkormányzatok – a rendőrségnek hiánypótló segítséget nyújtó – polgárőrszervezetek kiemelt támogatását kérik járművek, eszközök beszerzéséhez. A bűncselekmények megelőzése és a lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítése érdekében fontos lenne a térfigyelő kamerarendszerek bővítése, a mezőgazdasági károk elhárítása érdekében pedig a mezőőrség támogatása – hangsúlyozta a politikus.


Kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babis cseh kormenyfő is ellátogatott a magyar-szerb határhoz. A határszemlét követően a kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a kerítés jó és erős, lehet, hogy több emberre lesz szükség, de akkor kérnek és vezényelnek ide embereket. A gyenge pont Brüsszel, amely azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni – fűzte hozzá, hangsúlyozva: „ez árulás”.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még