×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Gyurcsány a Jobbikkal mészároltatja le egykori pártját

 

A DK vezére állhat az MSZP-s előválasztási jelöltek meggyengítése mögött – állítják a Magyar Nemzet forrásai. Szerintük ráadásul a Jobbikkal „mészároltatja le” a szocialistákat Gyurcsány Ferenc, aki így kívánja végleg felszámolni egykori pártját. Tény, hogy a két párt egymást túllicitálva támadja a másikat. A jobbikos Szotyori-Lázár Zoltán egy süllyedőben lévő párt szánalmas vergődéséről beszélt az MSZP kapcsán.


Napról napra erősödik az ellenzéki összefogás pártjai közötti ellentét, dacára annak, hogy az előválasztási küzdelem elvileg közös célt szolgál. A legnagyobb ellentét jelenleg a szocialisták és a Jobbik között van, legalábbis ezt mutatják az elmúlt napok történései. A két párt csalással, hazugsággal vádolja a másik fél jelöltjét, annak visszalépését követelve – írta a lap.

Amikor 2011-ben Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből és létrehozta a Demokratikus Koalíciót, már akkor azon az állásponton voltak az elemzők, hogy Gyurcsánynak van egyfajta bosszúvágya, tönkre akarja tenni a szocialista pártot – mondta Deák Dániel, a XXI. század Intézet vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Az elmúlt tíz évben azt láttuk, hogy egyre nagyobb szeletet hasít ki a DK az MSZP-ből, és 2021 első felében egyes közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP támogatottsága egy százalékra zuhant. Őszre ugyan visszakorrigált a szocialista párt az 5 százalék környékére, amely a parlamenti bejutási küszöb.

Deák Dániel szerint Gyurcsány Ferencnek most az a célja, hogy a közös baloldali listán a lehető legtöbb DK-s legyen, ehhez az MSZP-t tovább kell „gyilkolnia”, támogatottságát rombolnia. Ehhez megfelelő eszköz a Jobbik, amellyel kötött egy országos megállapodást Gyurcsány, így nem nyíltan támadja egykori pártját.

A parlament őszi ülésszakán pár napja Orbán Viktor miniszterelnök egyik viszonválaszában azt is mondta, hogy a jobbikosok azokkal szoktak összeállni, akiket korábban börtönbe akartak zárni – idézte be az elemző.

A szánalmas vergődés egyik példája, hogy az előválasztás online szavazófelületének összeomlását a kormányra fogta az ellenzék, később az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan beismerte, belső szabotázs történhetett. Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje pedig Kínát kezdte el okolni, de ezt még az ellenzéki választók sem „vették be”. A főpolgármester hazugságpsirálba keveredett, amelyből nem tud kimászni. A hazugságait újabb hazugságokkal próbálja leplezni, amely egy idő után sok a választóknak. Karácsony Gergely elutasítottsága folyamatosan nő, miközben támogatottsága folyamatosan csökken – hangsúlyozta Deák Dániel.

Hogy az MSZP valóban süllyedőben lévő párt lehet, kilépések sora támasztja alá. Legutóbb pedig Molnár Gyula került át a DK-hoz, miután a volt pártelnököt az MSZP kizárta.

A címlapfotó illusztráció.