logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyermekek nélkül nincs jövő – Megkezdődött a negyedik Budapesti Demográfiai Csúcs

| Szerző: hirado.hu
Mintegy félezer meghívott részvételével elkezdődött a negyedik Demográfiai Csúcs Budapesten. A kétnapos konferencián 18 országból hetven előadó szólalfel. Az idei tanácskozás fő témája a fenntarthatóság és a család kapcsolata. Köszöntőbeszédében a családokért felelős tárcanélküli miniszter azt mondta: a gyermek és a család mindennek az alapja, ezért a kormány azért dolgozik, hogy a demográfiai lejtmenetet megfordítsa. Novák Katalin úgy fogalmazott: a demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni.

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket. Napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája 2021-ben a demográfia és a fenntarthatóság.

Érdemes-e fenntarthatóságról beszélni, ha nem születik elegendő gyermek? Mit mond a tudomány és mit közvetít a média? Milyen szerepe van az ideológiának a család és a környezetvédelem megítélésében? Vajon az afrikai nemzetek kihívásait a magas születésszám vagy a hiányos infrastruktúra okozza? Mit tehet Európa a demográfiai válság korában? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik idén a választ.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében elmondta: két héttel az eucharisztikus kongresszus után ismét érdemes Magyarországra figyelni. 2015-ben teremtettük meg azt a hagyományt, hogy kétévente demográfiai csúcstalálkozót hívunk össze.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Magyarország családi minisztereként köszönhetem önöket. De talán ennél is fontosabb, hogy egy szerető család gyermeke, és immár húsz éve a férjem felesége vagyok – mondta köszöntőjében Novák Katalin.

Novák Katalin kiemelte: a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez.

A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

Marton Zsolt váci megyés püspök, Balog Zoltán püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, Kondor Péter evangélikus püspök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Balogh Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszter, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke áldása során így imádkozott: „Tégy bennünket alkalmassá a hitvallásra, hogy valljuk meg: Te vagy a teremtőnk, hogy valljuk: testvérei vagyunk egymásnak, férfiak és nők. Így áldj meg minket, szeretetnek és kegyelemnek Istene. Adj szeretetet ott, ahol hiány van belőle. Adj bölcsességet a döntéshozóknak, akik a családok egységéért dolgoznak.

Isten áldását kérte a demográfiai csúcsra Kondor Péter, a Déli Egyházkerület, Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke is, majd Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija mondott áldást.

Ha drasztikus népességcsökkenés állna be, akkor nem lehet fenntartható az a jólét, amiben érünk, hanem hanyatlás következik. A gyermekvállalás kérdése a vallásos ember szempontjából a gyermekvállalás az emberi lét alapjait érintő alaptézis. A gyermekvállalás nem tud más lenni, mint a jövő iránti közös felelősségvállalás megtestesülése.

A Biblia szerint Isten azért teremtett, hogy teremtésében az ember folytassa az alkotást. Ehhez, illetve a budapesti tanácskozáshoz kérem Isten áldását. Váljunk mindnyájan Isten társaivá a teremtésben – ámen

– zárta áldását Köves Slomó.


Gyermekek nélkül nincs jövő

A konferencia felszólalóit megelőző átkötő beszédében Novák Katalin elmondta: gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő. „Ahogy a magyar nyelv tiszteletben tartja a család értékeit, úgy a magyar kormány is 2010 óta, jelentős felhatalmazással a magyar családokért dolgozik, és igyekszik megfordítani a 40 éve tartó demográfiai lejtmenetet” – fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A népesség gyarapodása élet és halál kérdése, az a túlélés kérdése Szerbia és a térség sok országa számára. Amikor demográfiáról, népességpolitikáról beszélünk, akkor valóban a túlélésről beszélünk. Ez politikai kérdés, amiért a szerb elnök köszönetét fejezte ki Novák Katalin miniszternek a Budapesti Demográfiai Csúcs megszervezéséért.


A szerb kormányfő Orbán Viktor bátorságát dicsérte

Aleksandar Vucic szerb kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek – akit barátjának nevezett – „amiért mert bátor lenni”.

Teljesen mindegy, hogy a magyarok ki ellen játszanak futballban vagy vízilabdában, mi, a szerbek 80-90 százaléka a magyaroknak fog szurkolni” – fogalmazott a szerb elnök.

Ha kitesznek egy fényképet a közösségi médiába a kedvenc kutyámról vagy cicámról, több lájkot fognak kapni, mint ha kiteszek egy képet a saját gyermekünkről. Butaságnak hangzik, de próbálják csak ki! Manapság udvariatlanság a családról, a gyermekeinkről beszélni, mert félő, hogy azzal mások lelkébe gázolhatunk. De arról nyugodtan lehet beszélni (a közösségi médiában), hogy milyen új frizurát vágattunk a házi kedvencünknek” – fogalmazott Vucic.

Aleksandar Vucic szerb elnök  (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Van bármi, ami fontosabb a gyerekeinknél, ami fontosabb lehet az országaink jövője számára?” – tette fel a kérdést Vucic. „A környezetvédelem szintén fontossá vált, ahogy a gáz vagy az energia ára is. Ha kimegyek ebből a teremből, akkor az összes újságíró olyan kérdéseket fog feltenni, amelyeknek semmi közük nincs ahhoz, ami itt elhangzott. Ez aztért történik, mert vannak más szereplők, akik – hogy is fogalmazzak – rendkívül tehetségesek abban, hogy megteremtsenek egy sajátos médiakörnyezetet.”

Aleksandar Vucic beszéde végén rámutatott: ha az eddigiek szerint folytatódnak a népesedési ráták Európában, illetve Afrikában, akkor 30 év múlva több lakosa lesz Nigériának, mint az Európai Uniónak vagy akár az Egyesült Államoknak. Ezért is fontosnak nevezte a demográfiai csúcstalálkozó megrendezését.


Mike Pence: Meg kell őrizni a család erejét, mert az mindennek az alapja

Novák Katalin az Egyesült Államok korábbi alelnökétől származó idézettel konferálta fel Mike Pence-et beszéde előtt: „Ember vagyok, keresztény vagyok, konzervatív és republikánus – ebben a sorrendben.”

Mike Pence beszéde elején bemutatta feleségét, Karen Pence-et, akivel együtt érkezett Budapestre, és elárulta, hogy nemrég nagyszülők lettek.

Egyre csökken a házasságkötések száma, közben egyre nő a válások és az abortuszok száma, hívta fel a figyelmet Pence. Pedig az erős családokból lesznek az erős közösségek, és utóbbiakból lesz az erős nemzet – fogalmazott Pence. A legfontosabb prioritásnak nevezte, hogy meg kell őrizni a család erejét, mert az mindennek az alapja.

Fontosnak nevezte a budapestihez hasonló családügyi konferenciákat, hogy megfelelő megoldásokat találjanak a demográfiai lejtmenet megoldására. Pence szerint nem véletlen és okkal történik, hogy mindezekre olyan országokban keresik elsősorban a választ, mint Magyarország vagy Lengyelország.

A közép- és kelet-európai országokban élők tudják, milyen volt hazugságok hálójában, egy elnyomó, lesújtó vasököl árnyékában élni, a gondolatrendőrség korában. A budapestiek 1956-ban próbáltak felszabadulni a kommunisták elnyomása alól. Az ötvenhatos események nyomán

mára a magyar egy erős, szuverén, független nemzet lett, amely immár a saját útját járja

– fogalmazott.

Pence üdvözölte Orbán Viktor családpolitikáját, amely – többek között – adómentességet adott a négygyermekes anyák számára, és több mint 200 ezer családnak nyújtott eddig támogatást.

Párhuzamot vont a Trump–Pence-adminisztráció és az Orbán-kormány politikája között: az USA-ban is adóreformot hajtottak végre, felére csökkentették a tipikus négytagú családok adóterheit. Hétmillió új munkahelyet hoztak létre, és ötszörösére növelték a középosztálybeli „working class” családok jövedelmét, amelyet azelőtt nyolc évig nem tudtak elérni az Egyesült Államokban.

Mike Pence volt amerikai alelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az abortuszról szólva kifejtette: több országban ezt a kíméletlen, drasztikus módszert használják arra, hogy a „felesleges” vagy látszólag beteg gyermekek ne születhessenek meg. Kína az egygyermekes családmodellel és az abortusszal fűtötte a saját demográfiai válságát, és áldozattá tette a nőket. A népességszabályozás zászlaja alatt Kína évtizedeken keresztül megsértette az emberi jogokat, amiért felelősséggel tartoznak – fogalmazott Mike Pence.

Elmondta: 2020 februárjában pápai audiencián vett részt Ferenc pápánál a Vatikánban. Washingtonban azokban a napokban több százezer amerikai gyülekezett, hogy felvonuljon az Élet menetén. A szentatya kifejezte az egyház megingathatatlan támogatását azon országok felé, amelyek a családokat támogatják.

A család jóléte meghatározó a világ jóléte szempontjából

– emelte ki Mike Pence.

Hozzátette: a család fontossága hozta most össze a vezetőket Budapestre, „és nekünk ennek a mozgalomnak az élére kell állnunk, hogy visszavezessük a világot a családhoz”. Ha a család az első, soha nem leszünk egyedül. Mert a családot nem mi találtuk ki. A Biblia is megmondja: a magányos embereknek családokban a helyük.

Isten áldjon minden jelen lévő ország vezetőjét, Isten áldja a családokat, és Isten áldja Amerikát” – zárta gondolatait Pence.


Janez Jansa: A demográfia mindent érint

Janez Jansa szlovén miniszterelnök elmondta: az Európai Unió jelenleg vitatkozik Európa jövőjéről. A csütörtöki konferenciát, azaz a demográfia kérdését az egyik legfontosabbnak nevezte a kontinensen, hiszen ebben minden ország érintett. A demográfia mindent érint: az adózási az iskola-, az egészségügyi és a nyugdíjrendszert egyaránt.

Előtérbe kell helyezni és minden eszközzel támogatni kell a családokat, hiszen azok jelentik a társadalom magját. A jó családokban boldogabbak a gyermekek is, és jobb esélyekkel indulnak, hogy maguk is sikeresek legyenek. Az édesanyák nevelik fel a következő generációt, akik az édesapákkal megosztják a szülői lét terheit. De mindannyian tudjuk, hogy az édesanyák az igazi hősök” – fogalmazott a szlovén kormányfő.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Jansa elmondta, hogy az EU valamennyi országában nagy gondot jelent a demográfiai visszaesés. Németországban és Finnországban negatív a születés ráta, vagyis többen halnak meg, mint ahány gyermek születik. Olaszországban és Spanyolországban szintén erősen csökken a lakosság, főként vidéken. Ezeket a demográfiai problémákat nem lehet úgy megoldani, egy-két konferenciával, mint egy gazdasági problémát. „Nekünk, országaink vezetőinek kell megtalálnunk a válaszokat ezekre a kiemelt kérdésekre. Korunk összes fontos kérdését át kell beszélnünk, és a demográfia kérdése az egyik legégetőbb kérdés, ami a következő években, évtizedekben is így marad” – húzta alá a szlovén kormányfő.

Köszönöm a figyelmet” – zárta beszédét magyar nyelven.


Babis: Európa egy részében a gyermekeket kilóra mérik

Andrej Babis cseh miniszterelnök azzal nyitotta beszédét, hogy legutóbb, 2019-ben, amikor részt vett a Budapesti Demográfiai Csúcson, senki nem is sejthette, hogy mi is következik. „Néhány hónappal később a pandémia az életünket teljesen felforgatta.” Úgy gondolja, ebben az esetben érvényesül az a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. A pandémia alatt sok mindenen elgondolkodunk, például azon, hogy milyen szerepet játszik a család.

A család a társadalom alapja, és formálja azt. Elsősorban a család jelenti az összetartást és a jövőt is. A családnak szerepe abban van, hogy megtartsa az állam ideálját – emelte ki.

A cseh kormányfő aggodalmát fejezte ki az európai születési arányokkal kapcsolatban.

Kiemelte: Csehországban az átlagéletkor 42 év, ez körülbelül az európai átlagnak felel meg. Az EU országaiban családonként 1,6 gyermek születik, és ezt nem helyettesíthetik a beáramló migránsok. Az utóbbi években Csehországban javulnak a számok, de még mindig messze vagyunk a 2,1-es átlagtól, ami ahhoz szükséges, hogy a társadalom fennmaradjon és gyarapodjon. Ez a szám Izraelben a legmagasabb, 4 körül van, ugyanakkor Afrikában 7 – igen, hét – fölött van az egy családra jutó gyermekek száma.

Az emberek kényelmesek, nehezen változtatnak az életmódjukon. Fiatal korukban jellemzően karriert építenek. A nők 30 éves koruk körül vállalják az első gyermek megszülését. A gyermek az élet értelme, és nekünk meg kell tennünk mindent azért, hogy lehetővé tegyük a gyermekvállalást, akár úgy is, hogy beavatkozunk a gazdaságba – fogalmazott Babis.

Andrej Babis cseh miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Csehországban októberben választások lesznek, amelynek nyomán lehetnek változások. „De mi, az ANO párt ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy a család- és munkaügyi minisztert mi adjuk” – hangsúlyozta Andrej Babis.

Hozzátette: meg kell változtatni a társadalmi tudatot, pozitív példákat kell mutatni az anyák számára, hogy vállaljanak még több gyermeket. Az emberi boldogságot nem lehet csak pénzben mérni, ennek fontos része a családok boldogulása is.

Vannak, akik azzal kampányolnak a gyermekvállalás ellen Európában, hogy egy gyermek, amíg felnő, sokkal több szén-dioxidot lélegzik ki, mint egy személygépkocsi.

Európa egy részében a gyermekeket kilóra mérik. Hát nem őrület?! Európa csak a Green Dealt (az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által bevezetett és képviselt elvet – a szerk.) ismeri. Látjuk is, hogy ez hová vezet

– jegyezte meg szarkasztikusan a cseh kormányfő.

Harminc, ötven év múlva Európa még Európa lesz? – tette fel a kérdést.

Az európai demográfia kérdése politikai feladat. 2016-ban mi, Orbán Viktorral karöltve megállítottuk a Közép-Európába érkező tömeges migrációt – emelte ki.

Az ellenőrzés nélküli migrációnak semmi köze a mi jövőnkhöz. Az egyetlen kiút Európa hanyatlásának megakadályozására az, ha saját hatáskörben mindent elkövetünk azért, hogy a családok gyarapodjanak” – mondta Andrej Babis.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bemutatja a Családbarát évtized 2010–2020 című kiadványt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Novák Katalin megköszönte Andrej Babis beszédét, majd a cseh kormányfő feleségének, Monikának azt, hogy elkísérte férjét a találkozóra. Elmondta, hogy a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából egy könyvben foglalták össze mindazt, amit Magyarország és a meghívott országok az elmúlt 12 évben tettek a demográfiai helyzet javításáért.


Miért lett tabukérdés Európa népességének fogyása?

Miért számított inkorrektnek és tabutémának az elmúlt években arról beszélni, hogy fogy Európa népessége? – tette fel a kérdést Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja.

A jugoszláv polgárháború idején, 1991–1995 között több gyermek született Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában, mint napjainkban – jegyezte meg.

Teljesen egyértelmű és helyénvaló, amit Orbán Viktor miniszterelnök csinál. Minden párbeszéd új kérdéseket vet fel, amelyeket meg kell válaszolni. Az a kérdés, hogy néhány évtized múlva európaiak fognak-e még élni Európában, vagy népek, akik Európába jöttek? Azok a bevándorlók, akik Európába jönnek, saját társadalmukban, izoláltan élnek. A saját nyelvüket beszélik, nem annak a nemzetnek a nyelvét, amely befogadta őket. Fontos, hogy – most még – keresztény Európáról beszélhetünk.

A Szerb Köztársaság bizonyos nyugat-európai politikusok szemében „fekete bárány”, mert nem engedtük, hogy bizonyos területeken migránstáborokat építsenek. Amikor arról beszélek, hogy a négy és fél éves unokám azt mondta nekem: Szerbia elnöke egy szerb ember legyen, tartani kell attól, hogy magamra vonom egyes európai vezetők haragját, akik azt mondják: ez nacionalizmus. De lehet-e egy négy és fél éves gyereket nacionalistának nevezni?

Kitért az EU-ban egyre inkább terjedő családellenes propagandára is. Az LMBTQ-közösség tagjai már nem használják a hagyományos családban normális anya és apa kifejezést, hanem „szülő 1” és „szülő 2” van. „Ez nekem magas, én ezt a liberális logikát nem tudom felfogni” – mondta Milorad Dodik.

Meg kell állítanunk azt a vonatot, amelyet Brüsszel indított a depopuláció kérdésében” – jelentette ki a boszniai szerb politikus.


Orbán Viktor: Meg kell győznünk az uniós politikusokat, hogy ne használják a Balkánt ütközőzónának

A Budapesti Demográfiai Csúcs nem csak egy konferencia. A demográfiai kérdések nehézséget nem csak a felismerések bonyolultsága adja. Legalább ilyen nehéz a felismerések politikai intézkedésekbe való átütetése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Kiemelte, miniszterelnöksége alatt is ez volt a legnagyobb kihívás.

Adrej Babis és Janez Jansa kollégámmal együtt akarjuk rábeszélni az uniós politikusokat arra, hogy ne támogassák a migrációt, ne támogassák az egyneműek családalapítását.

Együtt kell meggyőznünk az uniós politikusokat, hogy többé ne használják a Balkánt ütközőzónának saját kényelmük miatt. Szerbia és térsége nélkül az unió nem lehet teljes. Szerbia integrációját Magyarország támogatni fogja – jelentette ki.

A nyugati civilizáció nem képes reprodukálni magát. Sokan nem tudják eldönteni, hogy ez jó vagy rossz. Vannak, akik érzékelik a demográfiai problémát, de ezt a migrációval akarják megoldani. Ezek a gondolatok nem veszik figyelembe a demográfiai probléma kulturális vetületét – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: nálunk a migráció identitáskérdés. Lehet, hogy a kieső munkaerő Európán kívül helyettesíthető, de Európában közös kultúra, hagyományok nélkül nem lehetséges az együttműködés, az együttélés.

Úgy látjuk, nyugaton már az óvodákban félre akarják nevelni a gyereket. Ez része az újmarxista mozgalomnak. Mi Közép-Európában ismerjük ezt, mi be vagyunk oltva a „woke-vírus” ellen, közel negyven évig ebben éltünk – fogalmazott.

A népességfogyás egyetlen megoldása, ha az állam segíti a családokat a családalapításban.

Öt pillére építették fel a családpolitikát:

  • a gyerek gazdasági előnyt is jelentsen,
  • a családok saját otthonba élhessenek,
  • a családpolitikát az édesanyákra kell építeni,
  • az országot családbaráttá kell tenni,
  • jogi alapon is támogatni kell a családokat és a kedvezményeiket.

A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket. Azt akarjuk, hogy a nők választhassanak, hogy dolgoznak vagy sem, de ne legyen egzisztenciális nyomás az, hogy dolgozik vagy sem. A GDP egy részét a családi kedvezményekre fordítjuk. Ezek fontos lépések, de nem elegendők – húzta alá, hozzátéve, hogy 41 százalékkal csökkent 2010 óta a terhességek megszakítása.

Ezek nagy lépések, de még nem mindig az, ahová el akarunk jutni. Nehezíti a dolgunkat a nyugati politika is, mivel ránk akarják erőltetni a genderideológiát.

A védvonalak megerősítése érdekében népszavazásokat és nemzeti konzultációkat tartottunk. Így intézkedéseinkkel a magyar emberek akaratát érvényesítettük. Felhívta a figyelmet arra, hogy nyugaton senki sem kérdezte meg a lakosságot, mint gondol a genderideológiáról és az LMBTQ-lobbiról.

Gyakran mondjuk, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy szolidárisak legyünk, hanem, hogy szeressük önmagunkat, szeressük a jövőnket. Ezt pedig csak a gyerekek vállalása által lehetséges – húzta alá.

Beszéde zárásaként elmesélte, Ferenc pápa a magyar családpolitikával kapcsolatban azt mondta neki, hogy ne torpanjanak meg, képviseljék továbbra is a családok érdekeit.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még