×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Orbán Viktor: Éljen mindenki demokratikus jogaival, de senki ne lépje át a jog kereteit – Őszöd’15

 

Orbán Viktor szerint, aki ki akarja fejezni véleményét a miniszterelnök magatartásával szemben, éljen a szólásszabadság jogával, ám senki ne lépje át a jog és a rend által megszabott kereteket. Erről a Fidesz elnöke pénteken este a Hír TV Péntek 8 című műsorában beszélt.

 

Akik ki akarják fejezni a megszorítócsomaggal és a miniszterelnök magatartásával szembeni véleményüket, azok az erőszakot, bármilyen erőszakos cselekményt utasítsák el, ha tehetik ezt akadályozzák meg. (…) Éljenek a szabad szólás és véleménynyilvánítás jogával. Ne engedjék, hogy a demokrácia, a szabadság híveit megfélemlítsék, akár provokációkról, akár kormánypárti nyilatkozatokról van szó. Aki úgy gondolja, hogy élni akar jogaival, éljen, de semmiképpen se lépje át a jog és a rend által megszabott kereteket – fogalmazott Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy miért mondták le a szeptember 23-ára tervezett rendezvényt, bedőltek-e egy blöffnek, a politikus azt mondta: nem volt módunk mérlegelni ezt.

Hozzátette: két minisztertől és a titkosszolgálatok képviselőjétől kapott tájékoztatás szerint robbantásos merényletek tervéről kaptak információt, akik közölték, hogy a tervezett merényleteket nem tudják megakadályozni, ezért nem is vállalják a felelősséget. Így két lehetőségük volt. Vagy elhalasztják a rendezvényt, vagy blöffként kezelik, és megtartják a nagygyűlést. „De mi van, ha igaz?” –tette fel a kérdést Orbán Viktor, utalva az állami vezetőktől kapott tájékoztatásra.

Az ellenzéki párt elnöke úgy vélte, a magyar államnak az a dolga, hogy ha a polgárok élni akarnak alkotmányban garantált jogaikkal, akkor ennek feltételeit meg kell teremteni. Hozzátette: ha a rendőrség, illetve az állam nem teremti meg ezeket a feltételeket, akkor ez azt jelenti, hogy indirekt módon lehetetlenné teszi, hogy az emberek élhessenek alkotmányban foglalt jogaikkal.

„Ha túl vagyunk ezeken a viharos napokon, és majd tisztázni kell a felelősség kérdését (…), akkor a rendőrség, illetve a két miniszter magatartását a Fidesz által szervezett szeptember 23-ai nagygyűléssel kapcsolatban az egyik legsúlyosabb vizsgálandó kérdések közé fogjuk sorolni” – fogalmazott a Fidesz elnöke.


Szilvásy: A parlamenti pártoknak nincs köze a vandalizmushoz

A parlamenti pártoknak nincs közük a fővárosi vandalizmushoz – jelentette ki a titkosszolgálatokért is felelős kancelláriaminiszter pénteken a Klubrádió Kontra című műsorában.

„Kétségtelen, szerencse, hogy a parlamenti pártoknak ehhez közük nincsen” – mondta Szilvásy György a Magyar Televízió (MTV) budapesti székháza elleni hétfő éjjeli támadás kapcsán, arra a kérdésre válaszolva, milyen erők állnak a rendbontások mögött.

A miniszter közlése szerint a tévészékház előtti vandalizmus szervezett hátterét korábban nem lehetett látni, ilyesmi akkor éjjel sem volt érzékelhető, de ebből nem következik, hogy nem volt ilyen szervezettség, bár elég spontánnak tűntek a történtek. Hozzátette: nincs minden részletében feltárva, milyen erők állhatnak a rendbontások mögött, amit pedig tudnak, arról nem szívesen beszélne.

Arra a felvetésére, miszerint egyesek szerint több mint gyanús, ami az MTV székházánál történt, annyira bénult volt a rendőrség, esetleg direkt úgy irányította valaki, hogy botrány legyen, Szilvásy György közölte: a feltételezés önmagában rágalom, „felháborító vádaskodás, tulajdonképpen hazugság, aminek semmilyen alapja sincsen”.

Hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek határozott és világos utasításai voltak, a probléma abból származott, hogy előre nem lehetett sejteni, erőszakos cselekmények lesznek. Mint mondta, a kormány semmiképpen, de az illetékes szervek sem rendelkeztek információval arról, hogy a tüntetést felhasználva „félig alvilági, szélsőséges elemek ilyen terrorcselekményre ragadtatják magukat”.

„Azt a vádat megfogalmazni, hogy mondjuk a rendőrség vagy valakik mások elnéztek, és szándékosan idézték elő ezt a helyzetet, hát az nagymértékű felelőtlenség, politikai felelőtlenség is, túl azon, hogy természetesen semmiféle igazságtartalma nincsen” – fogalmazott.

A miniszter a műsorvezető felvetésére, miszerint Orbán Viktor pártelnök sejtetni engedte, hogy mindig akkorra jeleznek robbantásos veszélyt, amikorra a Fidesz nagygyűlést hirdet, azt mondta: ez félrevezetés, ami valójában hazugságra épül.

Szilvásy György közlése szerint a Fidesz szombatra tervezett, időközben lemondott nagygyűlését nem az veszélyeztette volna, hogy valaki ott robbantani akar, sokkal inkább az, hogy valakik ráépülnek, kihasználják a tömeget.


Folyamatosan érkeznek a kormány ellen tüntetők a Kossuth térre

(Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Folyamatosan érkeznek a kormány ellen tüntetők a hatodik napon is a budapesti Kossuth térre, ahol este kilenc óráig a BRFK egy embert vett őrizetbe.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen demonstrálók péntek este is folyamatosan érkeznek a helyszínre, ahol egyelőre legfeljebb 10000 ember követeli a koalíció leváltását.

A nagyszínpadon ezúttal is szónokok intéznek beszédeket a tömeghez, az egyikük azt hangsúlyozta, hogy az egybegyűltek saját akaratukból jöttek össze, „ez nem egy pártrendezvény”. Az MTI-nek néhány MIÉP-zászlós felvonuló azt mondta, hogy ők a párt kora esti, fővárosi rendezvényéről jöttek át.

Péntek este mintha a korábbi napokhoz képest enyhébb rendőri jelenlét lenne a Parlament előtt – jelentette a távirati iroda munkatársa, akinek Schőn Péter, a BRFK szóvivője megerősítette: őrizetbe vettek egy – a tömegben – késeket osztogató nőt.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.