logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre nagyobb a zűr Cseh Katalin körül

| Szerző: hirado.hu
Cseh Katalin beismerte, hogy a hozzá köthető céghálózat vállalatai egymás mellé települtek. A Momentum korrupciós botrányba keveredett európai parlamenti képviselője egy interjúban arról is beszélt, hogy volt ügyvezetője a Pannónia Nyomda Kft.-nek, annak váci telephelyét valóban ő létesítette, emellett pályázatot is benyújtott, amelyet később a cég megnyert. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a botrány miatt hatalmas politika blamát emlegetett az Országgyűlésen – hangzott el az M1 Híradójában.

A balliberális politikus júliusban még cáfolta a családi cégháló tulajdonlását és az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúját is. Nemrég azonban egy interjúban már arról beszélt, hogy a Pannónia Nyomda Kft. váci telephelyét ő létesítette, és azt sem tagadta, hogy ügyvezetőként pályázott uniós forrásra.

A momentumos Cseh Katalinról júliusban szivárgott ki a sajtóban, hogy

a családjához köthető cégek az elmúlt években csaknem 5 milliárd forintnyi uniós támogatással trükköztek,

és egy olyan technológia kifejlesztéséhez is kaphattak több millió forint támogatást, amely már rég a céghálózat birtokában volt. A hírek szerint csak azért hoztak létre a budapesti központ mellett több Nógrád megyei telephelyet is, mert itt a térség elmaradottsága miatt nagyobb pályázati forrásokhoz lehet jutni.

Később a Demokrata című hetilap azt is kiderítette, hogy nem csupán magyarországi hálózatról, hanem egy olyan nemzetközi céghálóról van szó, amelynek vezetői és tulajdonosi körében az elmúlt években rendkívül sok volt az átfedés. Sőt, a céghálózat egyik vezetője az a Milan Kopřiva, aki a gyanú szerint érintett lehet Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában, ezért jelenleg is vizsgálati fogságban van.

A Momentumban az ügy kirobbanása óta nem indult eljárás. Pedig a párt elnöke, Fekete-Győr András korábban azt ígérte: ha a Momentumnak az egyik képviselője jutna jogosulatlanul vagy politikai kapcsolatai révén uniós támogatáshoz, őt is elszámoltatnák.

A parlament őszi ülésszakának első napján a fideszes Budai Gyula az azonnali kérdések órájában arra volt kíváncsi, hogy a Cseh Katalin céghálójához tartozó cégek mekkora vagyonhoz juthattak és a momentumos politikusnak hová tűntek a milliárdjai.

Több milliárd forintot nyertek a szóban forgó cégek, és átfedések is vannak közöttük” – erősítette meg mindezt válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. „Cseh Katalin bizonyára nem így gondolta a Momentum parlamentbe jutását, hiszen az ország politikatörténetében mégiscsak egyedülálló, hogy még a parlamentben sincs a kormányzat közelében az adott párt és annak képviselője – aki még Magyarországon nem is volt képviselő –, máris egy ilyen ügybe keveredik. Ez nyilvánvalóan hatalmas politikai blama…”

A baloldali politikus céges ügye kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság mellett az Európai Csalás Elleni Hivatal is megkezdte a vizsgálódást. Emellett a magyar adóhatóság is nyomozást rendelt el, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még