×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A nyugati országok példát vehetnek a magyar családvédelemről

 

Csütörtökön kezdődik a negyedik budapesti demográfiai csúcs, magas rangú vendégek, állam- és kormányfők is felszólalnak az eseményen. A tervek szerint közös nyilatkozatot írnak alá arról, hogy a demográfiai problémákat a családok támogatásával kell kezelni. A vendéglista is bizonyítja, de a napokban egy spanyol családtudománnyal foglalkozó intézet vezetője ki is mondta: jelenleg Nyugat-Európának Magyarországtól kell tanulnia, átvennie a családvédelmi intézkedéseket – hangzott el az M1 Híradójában.


Tizennyolc országból hetven felszólalót várnak, ami szintén azt jelzi, hogy világszínvonalú az esemény. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a magyar mellett a szlovén, a lengyel miniszterelnököt és Szerbia elnökét emelte ki, hozzátéve, hogy Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke is elfogadta a szervezők meghívását, akiről megemlítette: ismert arról, hogy családközpontú politikus.

Hazánk a nemzeti össztermék csaknem öt százalékát fordítja családtámogatásra, amivel a vezetők között van a világ országai között” – mondta Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: ezt külföldön is egyre többen ismerik el.

Magyarországon kiemelkedő munka folyik a családpolitika terén” – jelentette ki Montserrat Gas Aixendri, Barcelona családtudományi intézetének igazgatója a Kopp Mária Intézetben, és úgy fogalmazott: a nyugati országok példát vehetnek Magyarországról.

„Számukra Nyugat-Európában furcsa megtapasztalni, hogy most Magyarországtól kell tanulniuk, hogy ezen a téren milyen intézkedéseket kell hozni, hogyan lehet átvészelni ezeket a zord demográfiai időket” – fogalmazott az intézet igazgatója, aki hozzátette: úgy gondolja,

sokat kell tanulniuk Magyarországtól és a családpolitikáról hozzá hasonlóan gondolkodó országoktól,

szemben azokkal, akik a bevándorláspolitika mellett tették le a voksukat.

Erre pedig a következő két napban mindenkinek lehetősége Budapesten. A magyar fővárosban lesz ugyanis a 4. Budapesti Demográfiai Csúcs, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, beszélnek majd a legfontosabb, családokat érintő kérdésekről.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter leszögezte: Magyarország válasza a demográfiai kihívásokra családközpontú, egyebek mellett erről is szó lesz majd a kétnapos rendezvényen.

Idén több mint ötszáz vendéget várnak a Várkert Bazárba, ahol a központi téma a demográfia és a fenntarthatóság lesz.

„A fenntarthatóság problémája sokszor asztalra kerül. Beszélünk a fenntartható fejlődésről, beszélünk arról, hogyan tudjuk megóvni a Földet, de a kérdés az, hogy kinek óvjuk meg a Földet. A Földet gyermekeink, unokáink a következő generációk számára szeretnénk megóvni és még jobb állapotban átadni, mint ahogy ezt elődeinktől megörököltük. Erről is szól a mostani konferencia. Tehát a 4. Budapesti Demográfiai Csúcs fő témája a fenntarthatóság, melynek záloga a család” – fogalmazott Novák Katalin.

Úgy folytatta: bízik benne, az esemény végére még többen tudják majd, mi mindent tett Magyarország azért, hogy jobb legyen családban élni, gyermeket vállalni és gyermeket nevelni, valamint látják majd azt is, hogy az eredmények magukért beszélnek.

A Duna World mind a két nap eseményeit élőben közvetíti.

A címlapfotó illusztráció.