logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák Katalin: A minimálbérrel együtt a gyed, a hallgatói gyed és a gyod összege is növekedhet

| Szerző: hirado.hu
A minimálbér emelésével nőne a gyed, a hallgatói gyed és a gyod összege is – erről a családokért felelős miniszter beszélt a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után. Novák Katalin szerint ugyan még folynak a tárgyalások, de jó esély van arra, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – közölte az M1 Híradója.

A minimálbér növekedésével a gyed maximális összege elérné a bruttó 280 ezer forintot, ami több mint két és félszer magasabb, mint 11 évvel ezelőtt volt. Novák Katalin kiemelte, hogy a katásoknak is jár majd a gyermekesek adó-visszatérítése.

„Ha a gazdaság jól teljesít, és év végére eléri az 5,5 százalékos növekedést, akkor jövő februárban 1,9 millió szülő kaphatja vissza az átlagbérig az idén befizetett személyi jövedelemadójának összegét. A gyermeket nevelő kisvállalkozók és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adózók is visszaigényelhetik a tételes adójuk negyedét, maximum 800 ezer forintot” – jelentette ki a családokért felelős miniszter.

Néhány év alatt sikerült megduplázni a hallgatói gyedet is, amely miatt bruttó 140 ezer forintra nőhet a minimálbér-változás. De jelentősen több pénzt kaphatnak azok a családok is, ahol a szülők sérült gyermeket nevelnek.

Ennek érdekében a kormány járulékcsökkentést ajánl a cégeknek – erről már a foglalkoztatáspolitikáét felelős államtitkár beszélt az M1-en. Bodó Sándor úgy véli, hogy néhány héten belül megszülethet a megállapodás a minimálbérről, és akkor januárban már az ennek megfelelő összeggel számolhatnak a családok.

A minimálbér növekedése a családok életminőségének javulásához járulna hozzá, így azok bátrabban mernek majd igent mondani az életre.

A családtámogatások egyébként hamarosan alkotmányos védelmet kaphatnak – a nemzeti konzultáció válaszadóinak 98 százaléka ugyanis ezt szeretné.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még