×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ligeti Andrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti

 

Az életének 69. évében vasárnap elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas, érdemes művész karmestert és hegedűművészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti – közölte a minisztérium.

Ligeti András hegedűművész, karmester (Ftó: MTI/ Cser István)

Ligeti András tanulmányai elvégzése után rendszeresen dirigált vezető hazai és külföldi szimfonikus zenekarokat, többek között a Suisse Romande együttest, az Izraeli Filharmonikusokat, a BBC Filharmonikusokat, a Drezdai Filharmonikusokat, a Bergeni Filharmonikusokat, a Japanese Chamber Orchestrát és a római Santa Cecilia Akadémia zenekarát vagy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát.

Éveken keresztül vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szimfonikus zenekarát, később ugyanitt a karmesterképző munkáját is irányította.

Kimagasló érdemei elismeréseként többször részesült magas rangú kitüntetésben, 1998-ban Liszt-díjat, 1988-ban és 2001-ben Bartók–Pásztory-díjat, 2002-ben Érdemes Művész címet, 2007-ben Kossuth-díjat kapott. 2003-ban az Olasz Szolidaritás Csillagrendjének Lovagja kitüntetést vehette át az Olasz Köztársaság nagykövetétől.