×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A teremtett világ védelméről beszélgetett Áder a szentatyával

 

Ökológiai kérdések, a családok védelme, ökumenizmus. Ezek voltak a fő témák Ferenc pápa és a magyar állami vezetők találkozóján. A hazai baloldal korábban azt jósolta, hogy az egyházfő el sem jön majd Budapestre, ehhez képest a több mint negyvenperces találkozót kifejezetten jó hangulatúnak minősítette a Vatikán is. Az egyházfő Pozsonyból Rómába tartva azt is elmondta, hogy ígéretet tett a magyar államfőnek arra, hogy megnézi, el tud-e újra jönni Magyarországra – akár már jövőre.

 

Áder János köztársasági elnök számára külön öröm volt, hogy harmadszor folytathatott tárgyalást a katolikus egyház fejével.

Hallgassa vissza a teljes beszélgetést:


a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

Az államfő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy már az első két találkozás alkalmával is több témakört érintettek egyszerre: a teremtett világ védelme, a vizek védelme és a biológiai sokszínűség megőrzése voltak a legfontosabbak már évekkel ezelőtt is.

A katolikus egyházfő és Magyarország vezetői

az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról

beszélgettek a mostani találkozón.

Áder János három fontos hazai tevékenységek eredményeiről is tájékoztatta a szentatyát. Elsőnek arról, hogy a Magyarországra érkező folyók tisztább állapotban hagyják el az országot, mint amilyenben átlépik a Kárpát-medence határát. Utána hozzátette, hogy a hazai erdőterületek nagysága közel kétszeresére nőtt az elmúlt száz évben, majd a klímaváltozásra terelődött a szó: Magyarország elsőként az Európai Unióban törvénybe foglalta, hogy 2050-re klímasemlegessé válik, 2030-ra pedig a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a családok védelmében az egyházi intézmények jelentős szerepet játszanak. A család intézményét a pápa is hasonlóképpen fogalmazta meg: az egyházfő szerint is apa, anya, gyermek és pont – ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök idézte a Kossuth Rádióban.

Címlapfotó: Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel (Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)