×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Vélemények 15 év után: Gyurcsánynak már régen távoznia kellett volna

 

Tizenöt évvel ezelőtt forrongott Magyarország. Budapest utcáin és a nagyobb vidéki városokban hetekig tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen az emberek. Pénteken volt az évfordulója az őszödi beszéd kiszivárgásának. A tüntetések legvéresebb napja több mint egy hónappal később, az '56-os forradalom ünnepén, október 23-án volt. Ahogy a kommunizmus legsötétebb óráiban, úgy verte szét a gyurcsányi terror is az ellene tüntető tömeget – közölte az M1 Híradója.


Bár sok fiatal jókat nevet Gyurcsány Ferenc személyiségén, többségük szerint a volt miniszterelnöknek már rég távoznia kellett volna a politikai közéletből” – hivatkozott diáktársainak véleményére az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulóján Farkas Panna egyetemi hallgató.

A Pesti Tv munkatársa az M1-en úgy fogalmazott: aki nem ismeri a múltját, az nem érti a jelenét és nem tudja alakítani a jövőjét sem. Márpedig Gyurcsány Ferenc hazugságbeszéde ma is aktuális, hiszen a DK elnöke újra hatalomra akar kerülni.

A beszéd a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai válságához vezetett. Gyurcsány Ferenc ugyanis bevallotta: a baloldal politikája hazugságokra épült,

az MSZP és a liberálisok közös kormányzása pedig a szakadék szélére sodorta az országot.

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utóbbi másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi, és közben nem csináltunk semmit négy évig” – hangzott el Gyurcsány Ferenc szájából.

Az őszi tüntetések legvéresebb napja az 1956-os forradalom 50. évfordulójára esett. Október 23-án ugyanis a rendőrség a kormányellenes tüntetőket szándékosan a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte.

A Gyurcsány-terror során volt, akinek a szemét lőtték ki, másokat pedig örökre megnyomorítottak. Fábián Gábornak három helyen rúgták szét a szárkapocscsontját, az egyik ujját pedig bosszúból törték el.

Az őszödi beszéd után nemcsak véresre verték az embereket, hanem becsapták őket és ellenükben kormányozták az országot” – erről Orbán Viktor péntek reggel beszélt a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hozzátette: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, hazugsággal került kormányra, majd csődbe vitte az országot, még ma is a baloldal vezetője.

Trágár kifejezésekkel illette Gyurcsány Ferenc Magyarországot évekkel az őszödi beszéd kiszivárgása után is.

Egy 2013-as felvételen, amely Nagy Imre volt miniszterelnök újra temetésének évfordulóján készült, Gyurcsány Ferenc ismét kiállt a hazugságbeszéd mellett.

Sokkoló volt, amikor megértettem, hogy mi történt Magyarországon 2006-ban” – így foglalta össze az őszödi beszéd kiszivárgását feldolgozó nagyjátékfilm brit rendezője azt, hogy külföldiként hogyan hatottak rá a tizenöt évvel ezelőtti események.

Keith English szerint a forgatást megelőző hosszú kutatómunka során a készítők célja azt volt, hogy a valós események hiteles ábrázolása mellett megmutassák a beszéd körüli tágabb összefüggéseket is. A filmet október 21-től vetítik a mozikban.