logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány Ferenc is szerepet kapott az őszödi beszédről szóló film előzetesében

| Szerző: hirado.hu
Megjelent egy újabb előzetese annak a politikai kriminek, amely az őszödi beszéd miatt kirobbant eseményeket dolgozza fel. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is szerepel az előzetesben, arra a kérdésre ad választ, hogy hazudott-e. Napra pontosan pénteken lesz a 15. évfordulója, hogy kiszivárgott az MSZP egyik zárt frakcióülésén elhangzott beszéde. A film címe összecseng Gyurcsány Ferenc egyik jól ismert 2006-os kijelentésével – számolt be az M1 Híradója.

 

– Ön akkor elismeri, hogy hazudott az országnak?
– Ő… egy picikét próbáljunk meg egy csipettel elvontabban.

Ezzel a 2006-os interjúrészlettel kezdődik annak a nagyjátékfilmnek az előzetese, amely Magyarország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb politikai botrányát dolgozza fel. A jelenetben Gyurcsány Ferenc az azóta vele egy pártban politizáló Kálmán Olgának magyarázkodik a stúdióban, miután egy kiszivárgott hangfelvételen maga vallotta be, hogy hazudott a választóknak, és kormányával a csőd szélére sodorta az országot.

A politikai krimi apropóját az adta, hogy 15 éve szivárgott ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. A hangfelvételt ismeretlenek küldték el a magyar sajtónak, azután, hogy a volt miniszterelnök történelmi megszorításokat jelentett be.

A beszéd Balatonőszödön hangzott el egy szocialista frakcióülésen és a Magyar Rádió honlapján jelent meg.

A film cselekményének középpontjában egy fiatal elemzőlány áll, aki rájön, hogy főnöke is részt vett a hangfelvétel kiszivárogtatásában. Úgy dönt, kideríti az igazság részleteit, ezzel azonban veszélybe sodorja magát.

Nem volt a rendszerváltozás óta olyan politikai súlyú skandalum Magyarországon, ami ehhez fogható lenne

Helmeczy Dorottya, a film producere az M1-nek arról beszélt, hogy mivel a történet valós eseményeken alapul, és többéves kutatómunka előzte meg a forgatást, a készítők azt ígérik: a filmmel olyan információk is napvilágra kerülnek a botrányról, amelyek most még nem ismertek.

Tizenöt éve közbeszéd tárgya a beszéd, és az, hogy ennek az őszödi beszédnek milyen következményei voltak. De az, hogy ez hogy szivárgott ki, miért, ki milyen szerepet vállalt ebben, tehát tényleg ennek a politikai krimi vonala, ez nem köztudott. És ideje, hogy egy olyan formában tegyük közzé, ami egy közérthető és szórakoztató forma és az a film – mondta a producer.

A filmben szinte teljesen élethűen jelenik meg például a tévészékház ostroma, az utcai zavargások és a rendőri túlkapások is.

Az azonosító jelvény nélküli, arcukat sokszor símaszkkal eltakaró rendőrök az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján lovasrohammal, könnygázgránátokkal és közvetlen közelről lőtt gumilövedékekkel oszlatták a tömeget. Volt, akinek kilőtték a szemét. A demonstrációk során több száz civil sebesült meg, sokan maradandó sérüléseket szenvedtek.

Az események egyik civil áldozata, Fábián Gábor a Híradónak arról beszélt, hogy a Deák tér közelében szerette volna megvárni, amíg elvonul a sorfal, de a rendőrök szándékosan eltörték a lábát és az egyik ujját is.

„Letepertek a földre, berángattak a sorfal mögé. A földön húztak végig, három darabba eltörték a szárkapocscsontomat, bakanccsal szétrúgták, és akkor utána lefektettek, behúztak ide a sorfal mögé, próbálták a kábelkötöző bilinccsel összekötni a kezem” – mondta Fábián Gábor.

Fábián Gábor elmondta, hogy amikor felült, érezte, hogy a rendőrökből árad az alkoholszag.

„Majdnem mindegyik részeg volt, és mondták, hogy itt fogunk agyonlőni, de ha nem, akkor majd beviszünk a rendőrségre, majd ott lövünk agyon” – tette hozzá.

Hasonló jelenetek az őszödi beszéd kapcsán kirobbant botrányt feldolgozó nagyjátékfilmben is szerepelnek. A politikai krimi előzeteséből az még nem derül ki, hogy ki játssza a filmben Gyurcsány Ferencet.

Október 21-én láthatják a nézők a filmet a hazai mozikban.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még