logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Romjaiból épült újjá a budavári Lovarda

| Szerző: hirado.hu
Ugyanazt az utat járta be a budavári Lovarda az elmúlt évtizedekben, mint sok más műemlék a Várban: a második világháborúban megsérült, aztán a kommunizmusban ahelyett, hogy megmentették volna, hagyták teljesen lepusztulni. Mostanra sikerült felújítani – tudósított az M1 Híradó.

Lenyűgöző látványt nyújt a budavári lovarda, amelyet romjaiból építették újjá. A második világháborúban sérült meg, és bár helyrehozható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. Most viszont több mint 70 év után ismét láthatóvá vált, a Nemzeti Hauszmann Program részeként rekonstruálták.

Korhű másolata az eredetinek, a belső csarnok 15 méter magas, hatalmas üvegablakok díszítik. Közben a modern kor követelményeinek is megfelel, teljesen akadálymentesített.

A munkálatokkal határidő előtt végeztek, az épület több funkcionális rendezvényközpontként működik mostantól.

„Az épület ismét régi fényében tündököl. Ott és abban a formában, ahogyan azt Hauszmann Alajos annak idején megálmodta és megépítette. Ma azonban nemcsak egy új épületet adunk át, hanem elrabolt örökségünk egy újabb darabját is visszaszolgáltatjuk Budapest és a magyar nemzet számára” – mondta Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos.

Folyamatosan születnek újjá a Budai Vár régen elbontott, történelmi épületei, a lepusztult kertek, a sétányok és a várfalak. A Lovarda udvarát is helyreállították a Csikos-szoborral együtt, és megépítették a történelmi Stöckl-lépcsőt. Egy hónapja átadták a felújított Szent-István termet.

„Ezekkel tartoztunk a múltnak. Azt mondhatjuk, hogy Magyarország azon országok közé tartozott, amelyet az a szerencsétlenség sújtott, hogy a második világháború után a világháború rombolásához hasonlóan káros kommunista korszakot kellett elszenvednie. Így a romokat most kell helyreállítani” – emelte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A budai Vár rekonstrukciója 2024-ig tart. Újjáépítik a honvéd főparancsnokság épületét, az egykori Vöröskereszt székházat és a József főhercegi palotát is.

A Királyi Lovardát a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva, szeptember 18-án nyitják meg az érdeklődők előtt.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még