logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön ivartalaníttatta háziállatát?

| Szerző: hirado.hu
Több tízezer kóbor kutya van ezekben a percekben is Magyarország utcáin, és ivarosak, minden kontroll nélkül szaporodnak. Az ebrendészeti ellátórendszer ehhez a számhoz elégtelen, nagyjából kétezer férőhely van, egyszerűen nem lehet hova elhelyezni az állatokat. Szerdán ezzel kapcsolatban kérdezzük olvasóinkat.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy ivartalaníttatták-e háziállatukat? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi közlése szerint a nem kívánt ebszaporulat megelőzéséhez az állatok ivartalanítása az egyetlen megbízható eszköz, ennek ellenére – becslések szerint – Magyarországon

csak a kutyák mintegy 10 százalékát ivartalanították.

Amíg ez az arány számottevően nem javul, addig nem várható áttörés a kóbor, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek számának alakulásába sem.

Az elmúlt években – a különböző szemléletformáló programok mellett – több sikeres, elsősorban menhelyi kutyák ivartalanítására indított projektet az Agrárminisztérium és a Nébih.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos korábban kifejtette, beérni látszik az elmúlt évek edukációs munkája,

az ivartalanítás mögött ugyanis talán soha nem látott társadalmi támogatottság áll.

Ezt támasztja alá az állatvédelmi online kérdőív eredménye is, hiszen a kitöltők 96,4 százaléka erősítette meg egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét – tette hozzá.

A program elindításával, a szaporulat csökkentése mellett, fontos cél az ivartalanítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása is. A beavatkozás ugyanis többek közt mérsékli az ebek domináns viselkedést, visszafogja szökési hajlamukat, de csökkenti az időskori megbetegedések, például a daganatok előfordulásának esélyét is.

A kutyák egészségére nézve tehát sokkal több pozitívuma van az ivartalanításnak,

mint azt a legtöbben gondolják.

Címlapfotó: Kóbor kutyák Nyíregyházán MTI/ Balázs Attila

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még