logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alkotmányos káoszt okozna a baloldal a választás után

Négy ismert, balliberális jogász nyáron megjelent vitairatában azt ajánlja az ellenzéknek, hogy egy esetleges választási győzelem után, az új Országgyűlés első ülésnapján egyszerű többséggel, és az Alkotmánybíróság jogkörének átvételével mondja ki az Alaptörvény semmisségét. Mihez vezethet és egyáltalán beleférhet-e az oly sokszor hangoztatott jogállami keretekbe egy ilyen gondolat? – erről a témáról beszélgetett az M5 Ez itt a kérdés című műsorában Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, volt alkotmánybíró, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Schiffer András ügyvéd.

A Demokráciát és jogállami alkotmányosságot! című vitairat szerint, melyet Bárándy Péter, Fleck Zoltán Lengyel László és Vörös Imre jegyez az új Országgyűlésnek már az első ülésnapján három alapvető döntést meg kell hoznia. Egy esetleges ellenzéki választási győzelem után: határozatot kell hozni az új, negyedik köztársaság kikiáltásáról, arról, hogy Magyarország európai, demokratikus, jogállami köztársaság.

Megállapítani az Alaptörvény és az önkényuralmat kirívóan biztosító törvényi rendelkezések alkotmányellenességét és semmisségét. Elrendelni a jogrendszer egészének haladéktalan felülvizsgálatát annak érdekében, hogy hatályos jogszabályok ne akadályozhassák az alkotmányos jogállam kialakítását, mindezt az Országgyűlés a választás révén kapott felhatalmazása alapján, egyszerű többséggel.

A röpirat szerzői – akik külön is hangsúlyozzák, hogy nem politikai bosszút akarnak – büntető igazságtételt is sürgetnek. Mint írják, ha a törvényes bíróság bűnösnek találja és elítéli az ország leggazdagabb emberét vagy korábbi miniszterelnökét, bármely miniszterét, akkor nem a vállalkozót vagy a politikust ítéli el, hanem a bűncselekmények elkövetőit.

Stumpf István a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztost, volt alkotmánybíró elmondta, hogy az elképzelés jogfilozófiailag is ellentmondásos és tarthatatlan a logikája. Minden jogállamban és minden olyan demokráciában, ahol ilyen kérdéseket napirendre tesznek sehol nincs ilyen gyakorlat.

Ez magában hordozza az alkotmányos káosz lehetőségét, ilyet a magyar politikai gyakorlat eddig nem látott.

Feles törvénnyel megváltoztatni az alkotmányt nonszensz.

Schiffer András ügyvéd szerint erkölcsileg talán megkérdőjelezhető az Alaptörvény legitimitása, de a közjogi legitimitása vitathatatlan. Az LMP egykori elnöke riasztónak nevezte azt, hogy a baloldal ezt politikai programmá emelte. Ennek az az üzenete, hogy feles többséggel, önkényesen akarnak módosítani szabályokat.

A teljes videót megnézheti a Médiaklikk oldalán.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még