logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Madarak tömegét mérgezi ismeretlen tettes

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot – tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

A legújabb fejlemények alapján kirajzolódott, hogy az ismeretlen tettes csaknem 8000 hektáron, gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területén helyezett ki mérgezett csalétkeket – közölték.

Az áldozatok között nyolc védett állatfaj 93 egyede, 76 barna rétihéja, hét egerészölyv, három holló, kettő barna kánya, kettő erdei pityer, egy-egy hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel. Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat – két kutya és két macska –, valamint három vadászható faj 11 egyede – nyolc róka, két dolmányos varjú, egy szajkó – és hat, a maradványokból meg nem határozható állat. Az összehangolt munkának köszönhetően 114 mérgezett állatot és 132 csalétket találtak – ismertette a szóvivő.

Negyedik hete folyik a turai mérgezés felderítése, az MME, a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesei segítségével – tette hozzá.

A Gödöllői Rendőrkapitányság az MME tudomása szerint eddig hatszor végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nemcsak most történt mérgezés a területen, hanem – kisebb intenzitással – valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már – írta az MME-szóvivő.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még