logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Álhírekkel riogatott a nyugati sajtó Ferenc pápa magyarországi látogatásáról

Több tévedés, illetve álhír is megjelent a nyugati sajtóban Ferenc pápa magyarországi látogatásáról. Volt olyan orgánum, amelyik szerint a pápa megfeddni készült a magyar miniszterelnököt. A BBC azt emelte ki, hogy a katolikus egyházfő az antiszemitizmus veszélyére figyelmeztetett, miközben a tárgyaláson résztvevő miniszterelnök-helyettes azt mondta: Ferenc pápa ebben a kérdésben is pont ugyanarról beszélt, amiről ők. A nagy múltú és sokszor hivatkozott New York Times közben a közösségi oldalán azt sem találta el, hogy pontosan hol volt tegnap a pápa. Ők azt írták, hogy Romániában tett látogatást – hangzott el az M1 Híradójában.

Szinte alig szállt le Ferenc pápa repülőgépe Budapesten,vasárnap reggel 7:45-kor a Reuters már a következő felütéssel tudósított az eseményről: „Ferenc vasárnap kora reggel érkezett szokatlanul rövid magyarországi tartózkodására, amelyen a nacionalista és bevándorlásellenes Orbán Viktor miniszterelnökkel való nézeteltéréseit fogja hangsúlyozni”.

A világ egyik legnagyobb hírügynöksége úgy írt ilyet a Szentatya magyarországi látogatásról, hogy erről Ferenc pápa az őt kísérő újságíróknak nem beszélt a magyar főváros felé vezető úton.

De a korábban etalonnak tartott brit közszolgálati csatorna, a BBC is megelőlegezte a konfliktust a pápa és a magyar kormányfő között – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán úgy fogalmazott: a független-objektív BBC antiszemitizmusos szalagcímmel tudósít az eseményről.

A BBC „Magyarországi látogatásán az antiszemitizmusra figyelmeztet a pápa” című cikkében kimerítően taglalta a magyar miniszterelnök és Soros György konfliktusát, ám azt csak nagyon röviden említették, hogy a Vatikán és a magyar kormány szerint is szívélyes légkörű volt a Szentatya és Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes közötti találkozó.

Antiszemitizmusról, bevándorlásellenességről és pápai kritikákról tehát nem volt szó – erről a találkozó egyik résztvevője, Semjén Zsolt beszélt a Kossuth Rádióban.

A saját buborékjukba belelovalták magukat abba, hogy itt ellentét, feszültség van Ferenc pápa és a magyar kormány között. És miután belelovalták magukat ebbe, ezért az történt, hogy ebben a szituációban képtelenek voltak a valóságra reflektálni, és a már korábban megírt cikkeket közölték. Semmi ilyesmi nem volt! A pápa pont arról beszélt amiről mi: A zsidó-keresztény civilizáció védelme” – mondta Semjén Zsolt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A liberális The New York Times azt sem találta el, hogy pontosan hol volt a pápa vasárnap – azt írták, hogy Romániában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint nincs új a nap alatt, a patrióta, migrációt elutasító, jobboldali magyar kormány támadására a nyugati balliberális médiumok minden alkalmat kihasználnak, így tették a vasárnapi pápa látogatás apropóján is.

Csak azt szeretném halkan és szerényen megkérdezni, hogy vajon a Gyurcsány korszakban hány pápalátogatás volt Magyarországon. Nyilvánvalóan a válasz az nulla. Az pedig egy más kérdés, hogy az önmagát szakmailag rendkívül felkészültnek, szakértőnek, korrektnek, kikezdhetetlennek tartott amerikai sajtó azért csak össze tudta keverni Romániát Magyarországgal és még a vonatkozó figyelmeztetések ellenére sem sikerült javítani ezen tévedésüket” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az amerikai liberális lap, a New York Times volt az az újság, amelyben a Soros György által is finanszírozott 444.hu munkatársa, Novák Benjámin írt egy angol nyelvű és erősen kormánykritikus elemzést Magyarországról, amit aztán a 444 is szemlézett magyarul, meg sem megemlítve, hogy Novák Benjamin az ő újságírójuk Budapesten.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotón: Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még