×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Wyszynski bíboros után remélhetőleg Mindszenty hercegprímást is boldoggá avatják

 

Stefan Wyszynski lengyel bíboros után remélhetőleg Mindszenty József hercegprímást is előbb-utóbb boldoggá avatják, a két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Varsóban.

Stefan Wyszynski varsói boldoggá avatásáról, amely szertartáson előző nap részt vett, Gulyás Gergely az MTI-nek nyilatkozva rámutatott a lengyel és magyar történelem közötti párhuzamokra, és kiemelte a katolikus egyház, ezen belül Wyszynski bíboros jelentőségét az újkori lengyel államiság alakításában, a lengyelek hite, történelmi tudata megtartásában. Azon reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb Mindszenty bíboros boldoggá avatása is megtörténhet.

Mindszenty bíboros kitartása és szembenállása a kommunista hatalommal a magyar egyház számára is nagy megerősítést jelentett, talán kevésbé szerencsés életúttal mint Wyszynski esetében, de hasonló időszakban – idézte fel Gulyás.

Aláhúzta: a  két személyiség életpályája, a kommunizmussal szembeni példás helytállásuk számtalan hasonlóságot rejt magában.

Megjegyezte: igaz, hogy Mindszenty nem volt olyan szerencsés, hogy saját hazájában úgy haljon meg, hogy magyar pápa van Szent Péter székében, ami Wyszynski bíborosnak megadatott. Ezzel Gulyás Gergely arra utalt, hogy Wyszynski a kommunizmus idején nem került külföldi száműzetésbe, és életében Szent II. János Pál lépett a pápai trónra.

Hivatalos varsói megbeszéléseiről a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a két kormány közötti kapcsolat kiváló, „a közös értékek és érdekek is arra indítanak bennünket, hogy az Európai Unió keretein belül és attól függetlenül is a legszorosabban működjünk együtt egymással”.

A lengyel partnerek köszönetet mondtak a magyar kormány legutóbbi, Lengyelország melletti kiállásáért az uniós színtéren - közölte Gulyás, hozzátéve: Varsó az utóbbi években már többször megbizonyosodott róla, hogy számíthat Magyarországra, amint Magyarország is számíthat  a lengyel kormányra.

A címlapfotó illusztráció.