logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán: Ferenc pápa ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot

| Szerző: hirado.hu

A katolikus egyházfő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Magyarországra. 

Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeum román termében találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a magyar püspöki kar tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával. A találkozóról a miniszterelnök egy fotó is megosztott közösségi média felületén.

A miniszterelnök arra kérte Ferenc pápát ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot.
Orbán Viktor átadta Ferenc pápának annak a levélnek a másolatát, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett.
A protokolláris gesztus mögött könnyű meglátni, hogy az ajándéknak mélyebb jelentése van – írta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára közösségi média oldalán.
Hozzátette, IV. Béla uralkodása alatt szenvedte el Magyarország a tatárjárást, a mongol csapatok hódító támadását. Az ország 1242-ben, óriási veszteségek árán, de túlélte az első mongol inváziót. Ezt követően az újjáépítést IV. Béla király kezdte meg kifejezetten keresztény alapokon, az egész keresztény civilizáció védelmében.
A tatárveszély ugyanakkor ezzel nem múlt el. Ezt a király is tudta, ezért külpolitikáját is gyökeresen átalakította. A nyugati kapcsolatok mellett elkezdett keleti irányba is tekinteni annak érdekében, hogy rálátása és befolyása legyen az ottani folyamatokra. IV. Béla azzal is tisztában volt, hogy a hazánkat közvetlenül fenyegető veszély egész Európát veszélyezteti, s csak Európa teljes erejével állítható meg.
Sajnos az akkori Európa – mint azóta is oly sokszor – megosztottsága miatt nem vett tudomást a közelgő veszélyről. A most ajándékba adott, 1250 körül keletkezett levél már csaknem lemondó hangnemben született meg IV. Béla király részéről.
Nemcsak azért, mert a király úgy látta, hogy reális a veszélye annak, hogy Magyarországon a kereszténységtől idegen civilizáció terjesztheti ki a befolyását, hanem azért is, mert Európa részéről az előző években sem támogatást, hanem elutasítást, sőt, még határvillongásokat is kapott a nyakába – írta.
Mint tudjuk, akkor Magyarországnak végül sikerült visszavernie a második tatárjárást.
Nem nehéz belátni, hogy geopolitikai értelemben az akkori és a mostani helyzet között sok a hasonlóság. A kérdés csak az, hogy bízhatunk-e ugyanebben a végkimenetelben most is, az instabil, átalakulás alatt álló világunkban? Mindez most rajtunk múlik. Érdemes tanulnunk a történelemből.
Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is találkozott Ferenc pápával. A KDNP elnöke röviden bemutatta a kabinet egyházpolitikáját – írta közösségi média felületén. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes találkozott Ferenc pápával (Fotó: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Facebook oldala)

A Vatikán közlése szerint a “szívélyes légkörű” találkozó mintegy 40 percig tartott. A katolikus egyházfő és Magyarország vezetői az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek.

A pápa megajándékozta a köztársasági elnököt Ippolito Caffi olasz festőnek az 1800-as évek közepén készült, jelenleg a Római Múzeumban őrzött egyik festményének mozaikból készült másolatával. A Pápai áldás a Szent Péter téren címet viselő alkotás azt ábrázolja, amint a reggeli napfényben fürdő Szent Péter téren gyülekeznek a pápai áldásra várakozó emberek.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még