×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A hit szabadságát hangsúlyozta az ateizmus rabszolgaságával szemben Ferenc pápa

 

A katolikus egyházfő Budapestről utazott Pozsonyba, ahol a repülőtéren kisebb tömeg, többnyire fiatalok és gyermekes családok üdvözölték.

 

Az ateizmus rabszolgaságával szemben a hit szabadságát hangsúlyozta Ferenc pápa és a visszatérést sürgette Európa keresztény gyökereihez a vasárnap megkezdődött szlovákiai látogatásán, a pozsonyi nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón.

Ferenc pápa olasz nyelven elmondott beszédében emlékeztetett, hogy Szlovákiában a keresztény közösségek élete az ateista üldöztetések után indulhatott csak újra, amelyek megvonták vagy nehéz próbára tették a vallásgyakorlás szabadságát.

„A hit szabaddá vált megélése azonban újabb problémákhoz vezetett”

– mondta az egyházfő, aki szerint az emberek szívesen felcserélték szabadságukat egy kényelmesebb rabszolgaságra, melyben alávetik magukat annak, hogy mások döntsenek helyettük, kenyér és biztonság fejében.

Ferenc pápa Ivan Elko evangélikus lelkész, a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsa köszöntő beszédére válaszolt.

A pápa úgy vélte, éppen Európa szívében kell feltenni a kérdést, hogy a keresztények az Evangélium igazságától várják-e a szabadságot, vagy inkább "komfortzónába" menekülnek, mely látszólag nyugodt életet biztosít számukra.

Az egyházfő azt kérdezte: hogyan térhet vissza Európa a keresztény gyökereihez, ha mi magunk is gyökértelenek vagyunk, hogyan álmodhatunk ideológiamentes Európáról, ha nincsen bátorságunk a Jézus kínálta szabadságot az egyéni érdekek elé helyezni.

„Nehéz az Evangéliumtól átitatott Európát követelni anélkül, hogy a kontinensen egységesek lennénk, és törődnénk egymással”

– mondta a pápa.

Ferenc pápa Budapestről utazott Pozsonyba, ahol a repülőtéren kisebb tömeg, többnyire fiatalok és gyermekes családok üdvözölték.

Vasárnap este magántalálkozót tart a Jézus Társasága tagjaival.

Hétfőn a pápát Zuzana Caputová államfő fogadja, majd a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival találkozik. A Szent Márton-székesegyházban a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozik, később pedig a zsidó közösség képviselőivel. Magánlátogatást tesz a pozsonyi Betlehem-központba, találkozik a pozsonyi parlament elnökével Eduard Hegerrel és Boris Kollar kormányfővel is.