logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Mihály: megerősítést kapott a magyar válságkezelés

| Szerző: hirado.hu
Az uniós pénzügyminiszteri csúcson is egyetértés volt abban, hogy a gazdaság újraindításához továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség, ennek túlzottan korai visszavonása ugyanis akár egy új visszaesést is eredményezhetne – jelentette ki Varga Mihály a szlovéniai Brdóban, az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után a PM közleménye szerint.

 

Az ülésen megerősítették Magyarország álláspontját is, amely szerint a gazdaságpolitikának elsősorban a beruházások fokozására, a munkahelyteremtésre és a válság következtében kiesett kapacitások minőségi, versenyképes pótlására kell összpontosítania.

Az uniós tárcavezetők többek között arról tárgyaltak, hogy a válság után a tagállamok hogyan tudnak visszatérni az általános EU szabályok által is megkövetelt kiegyensúlyozott, költségvetési politikához anélkül, hogy ez a növekedés kárára válna.

Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar kormány álláspontja kezdetektől világos, a gazdaságvédelem után a gazdaság újraindítására van szükség, ezt követően kell majd fokozatosan visszatérni a költségvetési hiány csökkentéséhez.

„Jelenleg a gazdaság újraindításának fázisában vagyunk, ezért továbbra is támogató költségvetési politikára van szükség”

– jelentette ki.

Ezt igazolja – folytatta –, hogy a kormány gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedései idén mintegy 8 százalékponttal járultak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, azaz ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait.

„A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva 17,9 százalékos második negyedéves GDP növekedés jelenleg a harmadik az uniós rangsorban”

– jelezte.

A miniszter kiemelte, hogy a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a támogatások túl korai visszavonása – mint ahogy történt a 2008-as válságot követően – visszavetheti az európai gazdaságok növekedését, sőt, akár egy új válságot is eredményezhet.

A közmédiának a helyszínen nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy megerősítést kapott a magyar kormány által vitt gazdaságpolitika, hogy a gazdaság védelme után a gazdaság újraindítása a lefontosabb, és ezt követően kell csak visszatérni az egyensúlyt őrző adósságcsökkentő gazdaságpolitikához.

Varga Mihály a közlemény szerint kollégáival megvitatta a nemzetközi adózás jövőjével kapcsolatos aktuális kérdéseket is. Magyarországnak következetes és határozott álláspontja van a globális minimumadót érintően, a kormány nemet mond az adóemelésre.

„A 15 százalékos minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség romlását jelentené Magyarországnak, ezért azt még nemzetközi nyomás hatására sem támogatja a magyar kormány”

– jelentette ki a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszterek tanácskozása után a közmédiának úgy fogalmazott: októberben dönt az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) a minimumadóról, addig még van idő, hogy az álláspontok egy kompromisszum irányába mozduljanak.

„Abban a szakaszban vagyunk, hogy még tartjuk az álláspontunkat, úgy érezzük, hogy egy valós gazdasági tevékenységhez kapcsolódó adó értéke lehete ennél kevesebb is”

– hangsúlyozta, hozzátéve: ez lehet támogató, ösztönző, hiszen munkahelyeket teremt az országban.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországon is egy 15 százalékos vállalati nyereségadót kell majd bevezetni.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még