×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Még az idén elkészülnek a Via Carpatia Magyarországra eső szakaszai

 

Még az idén elkészülnek a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó Magyarországra eső 230 kilométeres szakaszának hiányzó beruházásai – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott megbeszélése után, Budapesten.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt és feleségét, Agata Kornhauser-Dudát (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Áder János a látogatást követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a közép-európai régió komoly infrastrukturális hátrányban volt a közúti és a vasúti összeköttetés, illetve az energetikai és a digitális hálózatok összekapcsolása terén 1990 előtt és az azt követő években.

Hangsúlyozta: a Via Carpatia észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó a Baltikumtól Görögországig mintegy 3300 kilométeren vezet, ebből 230 kilométeren át Magyarországon.

Áder János arról is beszélt: Lengyelország Magyarország negyedik legfontosabb gazdasági partnere, a két ország közötti áruforgalom értéke tízmilliárd euró. Közölte: az elmúlt években jelentős kétirányú tőkeáramlás volt a két ország közt, ennek eredményeképp Magyarországon már száz lengyel vállalat működik, és ezek mintegy 13 ezer embernek adnak munkát.

A magyar államfő arra is kitért:

a belorusz-lengyel határon komoly migrációs válsághelyzet alakult ki, és a határ menti területeken szükségállapotot is ki kellett hirdetni.

Hozzátette: az afganisztáni események a későbbiekben még nagyobb nyomást fejthetnek ki Lengyelországra, ami Varsót arra kényszerítette, hogy ne csak a katonai jelenlétet erősítse meg, hanem mintegy 370 kilométer hosszan kerítést is építsen.

Áder János ezért felajánlotta Lengyelországnak, hogy Magyarország megosztja a 2015-16-os kerítésépítésben, valamint a későbbi működtetésben és a határőrizetben szerzett tapasztalatait.

Arra is kitért: november végén ismét Magyarországra látogat a lengyel elnök, hiszen a V4-ek államfői Budapesten találkoznak, nem sokkal később pedig a fenntarthatósági expón is részt vesz a négy közép-európai elnök.

Az MTI kérdésére Áder János elmondta:

csütörtökön a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést adja át Andrzej Dudának, amely a legmagasabb rangú, csak államfőknek adható kitüntetés Magyarországon.

A köztársasági elnök döntését Andrzej Dudának a lengyel-magyar barátság erősítésében, a V4-es együttműködés fejlesztésében, valamint a Három Tenger Kezdeményezés elindításában mutatott elkötelezettségével indokolta. Azt mondta: Andrzej Dudában az elmúlt hat évben a demokrácia, a nemzeti szuverenitás és a jogállam elkötelezett hívét ismerhette meg.