logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Öt év alatt megduplázta a haderőfejlesztési büdzsét Magyarország – GRAFIKON

| Szerző: hirado.hu
Míg Magyarország 2015-ben a brutó hazai termék (GDP) 0,6 százalékát fordította katonai célú kiadásokra, addig 2019-ben elérte a GDP egy százalékát ez az arány. Az uniós tagállamok mintegy 170 milliárd eurót költöttek egy év alatt katonai célú fejlesztésekre, ami a tagországok államháztartásának 2,6 százalékát teszi ki – derül ki az Eurostat friss kimutatásából.
Az uniós tagországok GDP-arányos hadiipari kiadásai 2019-ben (Forrás: Eurostat; grafika: hirado.hu)

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a 2019-ben védelmi kiadásokra fordított összegek a 27 EU-tagország GDP-jének 1,2 százalékát teszi ki. Ez számszerűsítve 168,5 milliárd eurót jelent.

Az egyes tagállamokban a védelmi kiadásokra fordított összeg 2014 óta kismértékben nőtt a teljes kormányzati kiadásokon belül, míg a GDP-hez viszonyított aránya stabilan a GDP 1,2 százaléka maradt. A védelmi célú kiadások GDP-arányosan Észtországban a legmagasabbak, míg Írország fordít a legkevesebbet hadereje fejlesztésére.

Rövid idő alatt duplájára emelkedett a honvédelmi költségvetés hazánkban

Magyarország 2015-ben még a GDP 0,6 százalékát fordította a honvédség fejlesztésére; ez az arányszám 2019 végére elérte az egy százalékot, 2020-ban pedig – a 2018-ban kezdődött Zrínyi 2026 Honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően – meghaladta azt.

Vagyis öt év alatt duplájára emelkedett a Magyar Honvédség fejlesztésére fordított összeg.

A kormány tervei szerint 2024-ben a magyar haderőfejlesztési kiadások elérik, illetve meghaladják a NATO által megkövetelt 2 százalékot (GDP-arányosan).

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még