logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint 1,4 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Több mint 1,4 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.
A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikát (Fotó: hirado.hu)

Dömötör Csaba elmondta: a legutóbbi tájékoztatást a feladási határidőt követően adták. Nagyon sokan az utolsó napokban adták fel a konzultációs ívet, így azóta további ívek is beérkeztek.

Ez azt jelenti, hogy

a résztvevők száma tovább emelkedett, 1 423 000-en töltötték ki a kérdőívet.

Nyolcvanhárom százalékuk a postai visszaküldést választotta, tizenhét százalékuk az internetes kitöltést.

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével a kitöltők 94 százaléka, a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével a válaszadók 95 százaléka ért egyet, a családtámogatások és a munkát terhelő adók alkotmányos védelmében 98 százalékos az egyetértés, a hitelmoratórium meghosszabbítását pedig a résztvevők 91 százaléka, mintegy 1,3 millió ember támogatja – ismertette az eredményeket az államtitkár.

Kiemelte: ha a minimálbéremelés megvalósulna, a „nemzeti kormányzás” alatt mintegy háromszorosára nőne a minimálbér összege.

A családtámogatásokról és a munkát terhelő adókról szóló kérdés támogatottságáról azt mondta:

a korábbi baloldali kormányok alatt „soványabb volt a családtámogatási rendszer”, és magasabbak voltak például a munkát terhelő adók, egyes politikai vélemények szerint pedig jelenleg is több adónem emelésére van szükség.

A konzultáció eredményei azt mutatják, hogy a járvány utáni időszakban is folytatni kell az adócsökkentések, a folyamatos, fokozatos béremelések politikáját, miközben tovább kell erősíteni a családtámogatási programot, és a hitelmoretóriummal segítséget kell adni a nehezebb helyzetben lévőknek – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba hozzátette: a következő napokban témakörönként mutatják be a konzultáció eredményeit, majd a kormány honlapján közzéteszik a részletes eredményeket, a kabinet ezután hozza meg a konzultáció eredményeiből fakadó döntéseket.

A nemzeti konzultációt érintő kérdésekkel kapcsolatban arról beszélt:

a konzultáció eredményei azt mutatják, hogy egyetértés van, de „a parlamenti patkó túloldalán ülők nem így gondolják”.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem helyes például, hogy a családtámogatások adótámogatásokkal érkeznek, egyes baloldali pártok pedig magasabb adókulcsot vezetnének be – közölte.

Kiemelte: a kormány mintegy 30 százalékról körülbelül a felére csökkentette a munkát terhelő adók arányát, amely hozzájárult ahhoz, hogy a harmadára csökkent a munkanélküliség.

Továbbá az ország úgy jött ki a gazdasági problémákból, hogy nem voltak megszorítások

– tette hozzá. Az államtitkár a norvég alap folyósításával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: az az összeg jár Magyarországnak.

Vitákra lehet számítani, és nem ez lesz az egyetlen vita a következő hónapokban, mert a választások közeledtével ezek, „a részben ideológiai jellegű viták” megsokasodnak– mondta Dömötör Csaba.

Az eseményen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy jelenleg semmi sem indokolja, hogy újabb korlátozásokat vezessen be a kormány a járványhelyzet miatt.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még