logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák Katalin: Jelenleg semmi nem indokolja a korlátozások bevezetését

Nem kell számítani arra, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ismét szigorításokat kell életbe léptetni Magyarországon – erről beszélt a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője kedd délelőtt.

Novák Katalin, az operatív törzs vezetője ezt azzal indokolta, hogy az előző tanévben távoktatás volt, és elképzelhető, valaki emiatt nem tudta az elvárt teljesítmény nyújtani.

Beszámolt arról is, hogy a kormány több mint 600 millió forinttal támogatja a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezését, amely szerint szakköröket kell hirdetni azoknak, akiket érdekelnek a hagyományos magyar szakmák, mint például a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalácssütés.

A támogatásból háromezer, a szakmák elsajátítását segítő szakkör valósulhat meg 440 településen szeptember és április között. A program akár 16 ezer embert is megszólíthat – közölte.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta:

semmi nem indokolja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jelenlegi szabályait felülírják, és általános korlátozásokat vezessenek be.

A rendezvények szűk körénél most is előírás a védettségi igazolvány, de ezen körök bővítésére egyelőre nincs szükség – tudatta Novák Katalin. Hozzátette: a kormány oltási kampánya jelenleg is tart, a kampányban szakembereket kértek meg, érveljenek az oltás mellett.

Arra a kérdésre, hogy a választásokig milyen támogatásokra számíthatnak még a magyarok, azt felelte: ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti lesz, nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése pedig januárban újabb egyheti nyugdíjat jelent.

Emellett januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét,

ha pedig sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

A helyreállítási alapot illető kérdésekre azt válaszolta, hogy az EB szándékai szerint szeptember végéig lezárják az erről szóló tárgyalásokat. Ettől függetlenül minden olyan programot elindít a kormány, amelyet a helyreállítási alapból tervezett finanszírozni – mondta a miniszter.


Novák Katalin Facebook-oldalán ismertette a nemzeti konzultáció legfontosabb eredményeit.

  • VÍRUSHELYZET

A járványügyi adatok szerint továbbra sincs szükség a mindennapi életünket érintő, általános korlátozásokra. Sikeres volt a diákok iskolai oltása, köszönjük, hogy nagyon sok család élt a lehetőséggel. Továbbra is fontos, hogy aki még nem tette, vegye fel a vakcinát, mert az oltás jelenti a legnagyobb biztonságot a vírus ellen.

  • NEMZETI KONZULTÁCIÓ

1 423 000-en mondták el véleményüket. Szinte teljes az egyetértés egyebek mellet a minimálbér emeléséről és a gyerekesek szja-visszatérítéséről. A konzultáció eredményeit a következő napokban témakörönként ismerteti a kormány.

  • CSALÁDOK, FIATALOK, IDŐSEK TÁMOGATÁSA

Jövőre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak. Szintén jövőre szja-visszatérítésre számíthatnak a gyermekes családok. Jó eséllyel idén is lesz nyugdíjprémium, emellett folytatódik a 13. nyugdíj visszaépítése.

  • FELSŐOKTATÁS

Továbbra is állami finanszírozású képzésben folytathatják tanulmányaikat azok a hallgatók, akik nem teljesítették az ehhez szükséges feltételeket, így átkerülnének önköltséges képzésre. A döntés ötezer hallgatót érint.

  • KÉZMŰVES SZAKKÖRÖK INDULNAK ORSZÁGSZERTE

Segítséget kapnak azok, akik hagyományos kézműves szakmát sajátítanának el. A Nemzeti Művelődési Intézet programjában háromezer szakkör indul az ország 440 településén.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még